Uw selectie
Den boer had maar enen klomp
Dat moet beroerd geweest zijn voor de brave landman, want klompen waren onlosmakelijk verbonden met het leven op het platte land en het werk op de boerderij. Ze slijten echter snel zodat men zich regelmatig een nieuw paar moest aanschaffen.
De teuten van Bergeijk en Luyksgestel
In de fotocollectie van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven zijn twee foto’s geplaatst die het voor niet ingewijden ietwat merkwaardige woord “teut” in hun beschrijving hebben.
Op werkbezoek, deel 2
Baron van Voorst tot Voorst bezocht in de hoedanigheid van Commissaris van de Koningin diverse keren Eindhoven. Hij ziet in de periode 1894-1928 Eindhoven veranderen van een slaperig provinciestadje in een industriestad.
Aardappelen en roggebrood
De aardappel is het belangrijkste ingrediënt op het menu van de negentiende-eeuwse Brabander.
Terug naar toen: Hondenleven
In het jaar 1962 wordt het gebruik van trekhonden in Nederland verboden. Overigens waren er toen nog maar een handjevol honden als zodanig aan het werk. De trekhond had al steeds vaker plaats moeten maken voor de bakfiets en nog later voor de auto die steeds meer het straatbeeld ging domineren.
Boortorens in de Peel
De hele geschiedenis door is de mens al bezig met het zoeken naar energiebronnen. Energie is voor hem van levensbelang en dus een kostbaar goed.
Van bedelaars en wezen
Voor de inval van de Fransen in 1795 en ook nog enkele jaren daarna, waren de armen en behoeftigen van een stad of dorp afhankelijk van de Tafel van de Heilige Geest, de parochiële armenzorg.
ZOEKEN...