Aardappelen en roggebrood

Brabantsch dorpsleven, aardappels rooien. Collectie RHCe

De aardappel is het belangrijkste ingrediënt op het menu van de negentiende-eeuwse Brabander.

Een eeuw eerder (als de aardappel op weg is om volksvoedsel te worden) vormden roggebrood en boekweitgerechten als pap en pannenkoeken nog de hoofdschotel. Aardappelen hebben een hogere opbrengst en zijn relatief goedkoper dan brood. In arme gezinnen komen soms wel drie keer per dag aardappelen op tafel, maar brood blijft belangrijk. Gewoonlijk eet men een boterham besmeerd met reuzel of spekvet. Als men het kon veroorloven bestond het avondmaal uit een stamppot van aardappelen met groenten, vaak bieten of zuurkool. Vlees kwam weinig op tafel. 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Deken vanHaaren bij zijn toespraak voor de grafkapel van pastoor van der Hagen aan de Hortsedijk te Helmond in 1954. Fotograaf onbekend.
Het blussen van de brand bij Carp in 1928.
images/hourglass.png

ZOEKEN...