Uw selectie
Stiphout 850 jaar
In 2005 was het 850 jaar geleden dat Stiphout voor de eerste keer genoemd werd in een schriftelijke bron. Het is gebruikelijk om die eerste vermelding te gebruiken als rekendatum voor het ontstaan van de plaats. Vermoedelijk is een dorp of stad wel ouder dan de eerste vermelding, maar dat valt niet te bewijzen. Het bewijs voor het bestaan van Stiphout is van een eerdere datum dan die van Helmond. De oudste vermelding van Helmond is van 1179.
Lau Hockers als brandweerman
Op de onderstaande foto staat Lau Hockers als lid van de brandweer. De foto is genomen in 1929. Op de foto ook een prachtige brandweerauto. Het is de toen nog gloednieuwe Buick brandspuit. Voor de gelegenheid is de wagen neergezet voor het kasteel.
Tekenaar Petrus Panhuizen
Jacobus en Petrus Panhuizen
Jacobus Panhuizen, zoon van Peter Panhuizen en Pauline van Leuken, werd op 5 december 1864 geboren in Gemert. Op 7 mei 1884, dus toen hij negentien jaar oud was moest hij in dienst. Op 24 mei kreeg hij zijn militair zakboekje uitgereikt. In die tijd was het gewoon om volgens een bepaalde standaard de opgekomen personen te beschrijven. In de militieregisters die in het administratieve archief van de gemeente zitten, zijn deze beschrijvingen ook terug te vinden. Jacobus Panhuizen was 1 meter, decimeter, 0 centimeter en 6 millimeter lang. Zijn aangezicht was ovaal, zijn voorhoofd rond, zijn ogen waren grijs en zijn neus groot, zijn mond was gewoon, maar zijn kin spits, hij had blond haar en blonde wenkbrauwen. Hij had bovendien geen merkbare tekenen.
De oude toren van Stiphout (1)
Aan de toren die in Stiphout op de hoek van de Oude Torenstraat en de Van der Brugghenstraat staat heeft tot 1823 een kerk vastgezeten. Op deze tekening van Hendrik Verhees uit 1791 is te zien hoe de kerk er uit moet hebben gezien.
Leboco
In 1938 vraagt het kerkbestuur van de nog jonge Leonardusparochie aan het gemeentebestuur van Helmond toestemming voor de bouw van een jongensschool aan de Wethouder Ebbenlaan. Die toestemming krijgt het kerkbestuur en op 15 november 1939 vindt de aanbesteding plaats voor de bouw van een zevenklassige school volgens het ontwerp van Van de Leur en Roffelsen. In die tussentijd krijgen de jongens uit de Leonardusparochie les in de bibliotheek van Woningbouwvereniging De Hoop boven de boog in de Willem Prinzenstraat en daarna in Het Huukske aan het Willem Beringsplein.
ZOEKEN...