De kasteeltuin

Jacobus Johannes Vogels

De foto bij dit verhaal is genomen aan het eind van de jaren dertig van de twintigste eeuw en afkomstig van een kleinzoon van de man die geportretteerd is. Hij is gemaakt in de kasteeltuin. De fotograaf stond met zijn rug naar het kasteel en fotografeerde een man die vanaf de kasteelpoort in de richting van het kasteel liep.

In die jaren bood de zeventiende-eeuwse kasteelpoort vanaf het einde van de Veestraat nog toegang tot het park. In de poort was een notariskantoor gevestigd. Bij de aanleg van de Kasteeltraverse is de poort gesloopt. Door de poort heen is een stuk van de Kanaaldijk te zien. Het is prachtig weer, de zon schijnt recht vanuit het zuiden en staat behoorlijk hoog. De schaduw die de lopende man werpt is kort. De foto zal rond het middaguur gemaakt zijn in het late voorjaar. De man op de foto is een wat oudere heer, keurig in het pak, met hoed en wandelstok. Op de achtergrond zijn nog meer mensen te zien die in het park lopen. 

 

De man op de foto is Jacobus Johannes Vogels, die in 1861 in Gemert geboren werd. Het eerste deel van zijn leven speelde zich dan ook buiten Helmond af. In 1887 kwam hij naar Helmond, om als knecht te gaan werken en wonen bij smid Korsten op het Binderseind. Twee jaar later trouwde hij met de eveneens uit Gemert afkomstige Francisca Henrica Grassens. Hij vestigt zich na zijn huwelijk in de Groenstraat. Daarna woont het paar achtereenvolgens op het Hoogeind en de Buitenparallelweg. Ze krijgen vier kinderen, twee overlijden op zeer jonge leeftijd. Met de twee overgebleven zonen, vertrekken Jacobus en zijn vrouw op 15 oktober 1896 naar Breda om precies twee jaar later weer terug te komen. Na nog enkele jaren aan de Binnen- en de Buitenparallelweg gewoond te hebben, vertrekken ze naar de Waardstraat. Een van de zoons trouwt in 1920 en gaat aan de Willem Beringsstraat wonen.

 

Jacobus Vogels en Francisca Grassens blijven aan de Waardstraat wonen. Jacobus in als smid in dienst van Nedschroef en de huizen aan de Waardstraat zijn eigendom van die firma. In dat huis overlijdt in 1933 Francisca. Twee maanden later gaat Jacobus naar het Liefdegesticht Aloysius in Mierlohout. Vanaf die tijd tot aan zijn overlijden in 1940 brengt hij iedere woensdag een bezoek aan zijn zoon in de Willem Beringsstraat. Als hij zijn bezoek heeft afgelegd, gaat hij te voet weer terug naar het bejaardenhuis in Mierlohout. Vanaf de Willem Beringsstraat loopt hij via de stad, het kasteelpark en de Trambrugweg richting ’t Hout. Op een van die terugreizen is hij op een zonnige dag in het park gefotografeerd.

 Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Naast rook en slachtafval waren er in Eindhoven ook aangename geuren te ontwaren. Bijvoorbeeld afkomstig van koek- en banketbakkerij Verhoeven-van Gennip op de westzijde van de Markt. Beeldcollectie RHCe
1 Van hout
NK 110 meter horden, 1928 Enschede. Van Leeuwen tweede van rechts.
images/hourglass.png

ZOEKEN...