Uw selectie
Geen lastige Helmonders op de Beukenberg
“Is di naw gin prima plekske, oit de zon en lekker stil, um ’s lekker oit te reuste, iederein die dè mar wil?” Zo begint een gedicht van onze stadsdichter Bert Kuijpers over de Beukenberg in de Warande. Dit gedicht werd geschreven voor de ingebruikneming van een picknickgelegenheid die de gemeente Helmond cadeau kreeg bij het 25 jarig bestaan van de Rotaractclub Helmond, een club van jongeren tussen de 18 en 30 jaar, die jaarlijks meerdere activiteiten organiseert. De Beukenberg is het hoogst gelegen gedeelte van de Warande met een groot aantal oude beuken. Misschien nu wat minder, maar vroeger was de Warande - en speciaal de Beukenberg- een geliefde wandelplaats voor de Helmonders.
Prinsesje
Op 30 april 1909 kregen koningin Wilhelmina en prins Hendrik een dochter. Naar die dag was door het hele land met spanning uitgekeken. De koningin en de prins waren al vijf jaar getrouwd en als er geen nazaten zouden komen zou het Oranjehuis uitgestorven zijn.
Ieder moet zijn eigen stoep vegen.
De laatste maand van het jaar 2010 bracht heel wat sneeuw en dus gemopper over niet rijdende treinen, onbegaanbare wegen en gevaarlijke stoepen. Het eigen stoepje schoonvegen is populair, maar als het gaat om het ijs- en sneeuwvrij maken, geven veel mensen niet thuis.
Toe Sint, help ons uit de narigheid.
Foto’s uit 1953 van Sinterklaas en zijn knecht die staande op de luifel van de winkel van Van der Linden-van Oekel aan de Molenstraat het publiek toewuiven. Die luifel was kunstig veranderd in een met lichtjes versierde stoomboot. De krant geeft geen uitsluitsel over de reden van dat bezoek. Elke winkelier probeerde natuurlijk zijn omzet te vergroten door speciale acties te organiseren. Deze actie werd misschien alleen maar op de gevoelige plaat vastgelegd omdat fotoatelier Prinses precies tegenover deze winkel gevestigd was. Er is in ieder geval heel wat publiek op afgekomen.
Verdwenen industrieel erfgoed – sloop en brand.
In het voorjaar van 2010 werd in Helmond gedurende tien dagen aandacht besteed aan het rijke verleden van Helmond op het gebied van industrieel erfgoed. Als je door het Helmondse centrum loopt, zie je nog veel van dat verleden terug. Ga maar eens boven op de Kasteel-Traverse staan en kijk eens rond. Zelfs het kanaal is onderdeel van dat industriële verleden. De Zuid-Willemsvaart was een voorwaarde voor Helmond om te kunnen industrialiseren. Toen deze waterweg in de jaren 20 van de negentiende eeuw was gegraven, konden grondstoffen worden aangevoerd en producten weer afgevoerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist hier aan het kanaal veel fabrieken en fabrikantenvilla’s verrezen
Het begon in een danstent.
Op 29 oktober 1960 werd de Goede Herder Kerk in Helmond geopend met een plechtige avondmis. De inzegening door deken Van Haaren had diezelfde middag in stilte plaatsgevonden. De geschiedenis van deze tiende Helmondse kerk begint echter al in 1959 met de installatie van kapelaan Bours van de Bernadetteparochie tot bouwpastoor. Dat feit werd in november 2009 door de parochiegemeenschap al feestelijk herdacht.
Verdwenen industrieel erfgoed: Didas.
De Helmondse Didasfabrieken van de firma Diddens en Van Asten zijn vooral bekend geworden vanwege hun dekens, die ze voorzagen van een afbeelding van een wit katje dat knipoogt. Die dekens waren een zeer gewild product.
ZOEKEN...