Verdwenen industrieel erfgoed – Chr. v. Dongen’s Metaalgieterijen.
Metaalgieter en zandvormer Hubertus Christianus Johannes van Dongen begint in 1910 bij zijn huis in de Beelsstraat een klein bedrijfje waar koperlegeringen gegoten worden.
De zaken gaan goed en al snel verhuist het bedrijf naar de Drietipstraat. Na een heel aantal jaren wordt in 1948 een bedrijfspand aan de Kanaaldijk Noord-Oost betrokken. De naam is dan al gewijzigd in Chr. v. Dongen’s Metaalgieterijen, naar een van de zonen van Hubertus. In 1960 wordt het gouden jubileum in dat pand uitgebreid gevierd. Van Dongen is op dat moment een van de grootste non-ferro gieterijen van Nederland. Het bedrijf leidt zelf zijn werknemers op. De specifieke kennis wordt namelijk alleen aan de Venlose ambachtschool onderwezen en daar worden slechts Venlose leerlingen toegelaten. Het bedrijf is ook innovatief. In eigen huis word het schaalgieten ontwikkeld, het gieten in kunstharsvormen, waarvoor ook in eigen huis de apparatuur is ontwikkeld. In de jaren 1970 eeuw krijgt Van Dongen het moeilijk. In 1978 wordt een reorganisatie doorgevoerd in de hoop het bedrijf te redden. Het kost vijftien mensen hun baan. Enkele jaren later volgt het definitieve einde, als in 1981 het faillissement wordt uitgesproken.
In het archief van Foto-atelier Prinses zit een serie glasnegatieven waarin het productieproces van het gieten van een verkeersbord is vastgelegd. Het is een prachtige serie. De eerste foto toont het maken van de mal, het begin van het productieproces. Rechts ligt het speciale zand waarin de mal gedrukt wordt. Hele stapels kisten liggen klaar om gevuld te worden. Door hun platte vorm zou je bijna gaan denken dat je in een pizzabakkerij bent. Op de tweede foto wordt het product afgewerkt.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.