Uw selectie
Verdwenen industrieel erfgoed: Didas.
De Helmondse Didasfabrieken van de firma Diddens en Van Asten zijn vooral bekend geworden vanwege hun dekens, die ze voorzagen van een afbeelding van een wit katje dat knipoogt. Die dekens waren een zeer gewild product.
Helmond, stad van het boek.
In september 2010 werd in Helmond de nieuwe bibliotheek aan de Watermolenwal officieel geopend. Van oudsher is Helmond een boekenstad. De stad heeft in de loop der eeuwen een aardige naam opgebouwd als het over boeken en tijdschriften gaat.
De zeven van Helmond tijdens het Open Monumentenweekeinde.
De Open Monumentendag van 2010 beloofde grootser te worden dan andere jaren. Natuurlijk waren er, net als andere jaren, veel monumenten open. Maar daarnaast was er zowel op zaterdag als op zondag een theaterwandeltocht.Op zaterdag een tocht door de Bundertjes, waar historische figuren de bezoekers meenamen naar het verleden van Helmond. Op zondag was het de beurt aan De Zeven van Helmond.
Spitters, kruiers, storters en stampers.
In het najaar van 2010 begon de gemeente Eindhoven met het vervangen van de Goorsebrug en de Oudvensebrug over het Eindhovens Kanaal op de grens van Helmond en Mierlo.
Eten en drinken in de negentiende eeuw.
In Helmond zijn verschillende horecagelegenheden die gebouwd zijn in de negentiende eeuw, maar er is niet één pand bij dat toen al die functie had. Ze werden oorspronkelijk gebouwd als woonhuis of fabrikantenvilla zoals West-Ende en De Raymaert.
Schapen of jenever.
In maart 2010 werd na een prijsvraag een nieuwe naam bekend gemaakt voor het middengebied tussen Helmond en Eindhoven. Dat werd: “Rijk van Dommel en Aa”. Die Dommel en die Aa zijn in dat gebied echter niet te vinden. Hier ligt nu het landgoed Gulbergen met zijn golfbaan en dierenpark. Dit gebied heeft van ouds de naam Vaarle; een naam die veel Helmonders zullen kennen als naam van de parkeerplaats die ze voorbijsnellen als ze van Eindhoven op weg zijn naar huis.
Kerken uit de negentiende eeuw.
Noord-Brabant en dus ook Helmond, kent veel kerken uit de 19e eeuw. Dit heeft te maken met het verleden.Toen de Nederduitsgereformeerde religie na de 80-jarige oorlog de heersende godsdienst werd, kreeg zij de katholieke kerken toegewezen. Maar in Brabant bleven de meeste mensen katholiek. Daarom moest een slechts kleine groep protestanten de grote gebouwen onderhouden.
ZOEKEN...