Het begon in een danstent.

De Goede Herder

Op 29 oktober 1960 werd de Goede Herder Kerk in Helmond geopend met een plechtige avondmis. De inzegening door deken Van Haaren had diezelfde middag in stilte plaatsgevonden. De geschiedenis van deze tiende Helmondse kerk begint echter al in 1959 met de installatie van kapelaan Bours van de Bernadetteparochie tot bouwpastoor. Dat feit werd in november 2009 door de parochiegemeenschap al feestelijk herdacht.

Om de woningnood snel op te lossen, werd er in Helmond Oost in 1958 met het uitbreidingsplan Straakven gestart, waarbij in totaal zo’n 1.000 woningen zouden worden gebouwd. Daarbij werd er natuurlijk ook gedacht aan scholen, winkels en een kerk. Pater H.G.M. Bours kreeg de opdracht een parochie te stichten. Bours was lid van de Congregatie van de Priesters van het H. Hart in Bergen op Zoom, waaronder ook het missiehuis Christus Koning in Brouwhuis viel. Pastoor Bours was daar als leraar aan verbonden. In augustus 1957 werd hij benoemd tot kapelaan in de Bernadetteparochie. Na zijn aanstelling als bouwpastoor ging hij voortvarend te werk. Nog voordat de parochie officieel was gesticht, liet hij aan het Lindberghplein een danstent plaatsen zodat daar met kerstmis 1959 en Nieuwjaar 1960 zijn parochianen de mis konden bijwonen. Daarmee kwam hij meteen in het nieuws: niet iedereen vond een danstent geschikt om een mis in op te dragen. Daarop had de pastoor wel een weerwoord: “Wat dan nog? Dansen is toch niet persé verkeerd? En zou zo’n tent al eens het toneel zijn geweest van het zondige, dan is dat nog meer reden om er eens iets goeds in te doen”. Ook de bisschop had er geen probleem mee en zo konden de mensen de nachtmis bijwonen in hun eigen wijk. De paters Capucijnen kwamen die nacht uit hun klooster aan de Molenstraat om de dienst met zang op te luisteren. 

Aan de Straakvense Bosdijk verrees al snel een noodkerk met 600 zitplaatsen, ontworpen door architect Cor van Gemert. Het was de bedoeling dat dit gebouw na de bouw van de definitieve kerk zou worden gebruikt als parochiejeugdhuis. In juni werd gestart met de bouw; de oplevering vond al plaats in oktober. De bouw kostte 156.000 gulden, waarvoor de parochianen door een huis-aan-huis actie al 6.000 gulden hadden bijeengebracht. De krant omschrijft de kerk als “een bouwwerk met een intieme sfeer, zonder overbodige versieringen, maar met een samenspel van lucht, licht en lijnen dat een levendige sfeer uitademt”. In 1962 werd er een kerkklok aangekocht bij de Firma Petit & Fritsen in Aarle-Rixtel. De stalen toren waarin de klok werd gehangen had men van de Aarlese klokkengieter gehuurd. Ook het orgel dat in 1965 werd geplaatst, werd eerst gehuurd en pas in 1974 gekocht. Toen pastoor Bours in 1964 vijftig jaar priester was, kwam er weer een tent. Deze keer niet om de mis in op te dragen, maar om alle parochianen te bergen die met hem mee wilden vieren. De afname van het aantal kerkgangers maakte al snel duidelijk dat de bouw van een nieuwe kerk geen haalbare kaart was. De noodkerk zou zo de definitieve Goede Herder Kerk blijven. Inmiddels werd de in 1968 ingrijpend verbouwde en vernieuwde kerk op 29 oktober 1969 feestelijk in gebruik genomen. Sinds de sluiting van de Bernadettekerk en de Verrijzeniskerk is de Goede Herder het parochiële middelpunt van de wijk Helmond-Oost.

Van de redactie:  Inmiddels is ook De Goede Herder vanaf 16 april 2011 gesloten.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven; De Goede Herder 50 jaar, auteur Jenny Rievers-Martens (uitg. Helmond 2009)

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Paterslaan 24 t/m 26.
Het Groenpad gezien vanaf het Beugelsplein.  Foto-atelier Prinses Helmond
0007060waterreus
images/hourglass.png

ZOEKEN...