31 december: Oudejaarsavond
Oudejaarsavond of Oudejaarsdag (ook wel: Silvester of Silvesteravond naar de heilige paus Silvester genoemd) wordt jaarlijks gevierd op de laatste dag van het jaar, 31 december. Het is een oorspronkelijk christelijke dag om het nieuwe jaar in te luiden. Na middernacht, wanneer het nieuwe jaar is begonnen, wordt er vuurwerk afgestoken. De Chinezen geloofden dat ze de geesten hiermee zouden wegjagen. Een alternatief voor vuurwerk is carbid; het carbidschieten is vooral in het noorden en oosten van Nederland in gebruik. Dit gebeurt meestal overdag.
In Nederland is het traditie om oudejaarsavond met familie en vrienden te vieren, waarbij oliebollen en/of appelflappen worden gegeten. Inmiddels is de oudejaarsconference, die op de televisie wordt uitgezonden, ook een Nederlandse traditie geworden. Om klokslag 12 uur wordt traditioneel champagne gedronken. Eigenlijk is het vreemd dat Oudejaarsavond zo genoemd wordt. Want eigenlijk zou de avond voorafgaand aan het nieuwe jaar, Nieuwejaarsavond moeten heten (in het Engels: New Year's Eve). Net zoals "Sinterklaasavond" vooraf gaat aan de naamdag van de Heilige Nicolaas. En net zoals Kerstavond de avond voor Kerstmis is.
“Zalig Uiteinde”. Deze foto werd gemaakt bij de jaarwisseling 1915-1916. In die tijd stuurde men elkaar vaak kaarten met aan de voorzijde de eigen afbeelding, en een nieuwjaarswens. Deze foto, die als kaart werd gestuurd aan Helen van Bussel te Helmond, was afkomstig van Sergant Jan Berings. Op de foto ziet U de volgende personen. Staande v.l.n.r. Jan Berings, Toon v.d. Donk, Jan Raaijmakers en Jef van Nunen. Zittend v.l.n.r. Jan van Bussel, Corsten, en oud - burgemeester Marinus van Hout, met het accordeon
Bronvermelding: RHCe, THA, objectkenmerk 0115433