Kie(k) naw-Carnaval
Op de grote fototentoonstelling Kie(k) naw in de Boscotondohal begin 2009 hingen zeer verschillende foto’s over vele aspecten van het leven in Helmond. En daar hoort natuurlijk ook carnaval bij.
Hier twee voorbeelden uit de prehistorie van het Helmondse carnaval. Maar het feest werd al veel langer gevierd. In de schepenprotocollen uit de 18e eeuw wordt bijna ieder jaar wel een verbod uitgevaardigd op het gansrijden tijdens vastenavond. Het was een soort ringsteken, maar de ruiters moesten bij deze vorm al rijdend proberen de kop van een gans af te trekken. Dat is toch iets minder fraai dan de praalwagens en loopgroepen van het moderne carnaval. De eerste foto is uit 1929. Toen was er in Helmond nog geen openbaar carnaval. De kinderen van Jan van Bussel, Liesje, Tineke en Anneke, hebben zich verkleed om het feest in Den Bosch te gaan vieren.
Op de tweede foto is de eerste raad van elf te zien in 1931. U ziet het: Ook toen al de fraaie steken met veren, die ook nu nog kenmerkend zijn voor de carnavalsadel. Bij de foto staat niet vermeld waar de foto gemaakt is. Vermoedelijk is hij genomen bij horecagelegenheid “De Beurs” aan de Markt. Het raadslid vierde van links is de eigenaar van De Beurs, Jules Jansen. Als we er van uit gaan dat met de eerste raad van elf het carnaval in Helmond is ontstaan, dan zou 2011 een mooi jaar zijn om een jubileum te vieren.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven