Terug naar toen: Vroom & Dreesmann
De berichten in de media liegen er niet om. Het personeel moet loon inleveren, de bazen willen het aantal huurpenningen gaan relateren aan het aantal verkochte artikelen, anders gezegd drastisch verlaagd zien.
Want het gaat niet goed met wat ooit Neerlands trots was. De V&D, het winkelwarenhuis waar je voor alles en nog wat terecht kon. Van traplopers, meubels, serviezen, tot kleding en etenswaren en nog heel veel meer. Een winkelstraat was pas compleet, sterker nog, een stad was pas een stad met een filiaal van Vroom & Dreesmann.
In de Eindhovense krant duikt de naam Vroom & Dreesmann voor het eerst op in december 1907. De firma is dan voor ongeveer 11.000 gulden de nieuwe eigenaar geworden van het huis in de Rechtestraat dat sinds mensenheugenis de Haas genoemd wordt, afkomstig van de Eindhovense familie Van der Harten. Na een algehele verbouwing zal er een winkelfiliaal opgericht worden, schrijft de krant. V&D koopt in de loop der jaren meer panden op, ook in de Vrijstraat, waardoor de winkelruimte belangrijk toeneemt. Eind jaren twintig wordt een rigoreus besluit genomen. De sloophamer wordt gepakt om op dezelfde plek een statige nieuwbouw te realiseren. Het nieuwe pand gaat flink de hoogte in waardoor het aanzicht van de Rechtestraat ingrijpend verandert. In 1965 volgt opnieuw een ingrijpende en grote verbouwingsoperatie die breed in de lokale pers wordt uitgemeten.Om het belang voor de stad en de plechtigheid van de heropening te onderstrepen geeft de V&D directie een boek uit over de historie van Eindhoven en worden medewerkers getracteerd op een heuse feestavond in de Philips Jubileumhal. Jubilarissen met een veertigjarig dienstverband werden uitgebreid in het zonnetje gezet, inclusief vermelding in de krant. Kom daar nu nog maar eens om.
En nu maar hopen dat ook voor het huidige V&D-personeel de zon weer gaat schijnen….