Uw selectie
Prinsesje
Op 30 april 1909 kregen koningin Wilhelmina en prins Hendrik een dochter. Naar die dag was door het hele land met spanning uitgekeken. De koningin en de prins waren al vijf jaar getrouwd en als er geen nazaten zouden komen zou het Oranjehuis uitgestorven zijn.
Verdwenen industrieel erfgoed – Chr. v. Dongen’s Metaalgieterijen.
Metaalgieter en zandvormer Hubertus Christianus Johannes van Dongen begint in 1910 bij zijn huis in de Beelsstraat een klein bedrijfje waar koperlegeringen gegoten worden.
Toe Sint, help ons uit de narigheid.
Foto’s uit 1953 van Sinterklaas en zijn knecht die staande op de luifel van de winkel van Van der Linden-van Oekel aan de Molenstraat het publiek toewuiven. Die luifel was kunstig veranderd in een met lichtjes versierde stoomboot. De krant geeft geen uitsluitsel over de reden van dat bezoek. Elke winkelier probeerde natuurlijk zijn omzet te vergroten door speciale acties te organiseren. Deze actie werd misschien alleen maar op de gevoelige plaat vastgelegd omdat fotoatelier Prinses precies tegenover deze winkel gevestigd was. Er is in ieder geval heel wat publiek op afgekomen.
Feest op Berenbroek.
In 2010 vierde de Helmondse wijk Brandevoort haar tienjarig bestaan. In die tien jaar verrees er ten zuiden van de spoorlijn, op voormalig grondgebied van Mierlo, een wijk met bijna 3.000 huizen en 8266 inwoners. In de buurt Berenbroek, het gebied ten noorden van de spoorlijn, staan maar 34 huizen waar zo’n 80 mensen wonen. Het is de bedoeling dat dit open gebied tussen spoorlijn en Helmondweg ook nog zal worden volgebouwd
Het begon in een danstent.
Op 29 oktober 1960 werd de Goede Herder Kerk in Helmond geopend met een plechtige avondmis. De inzegening door deken Van Haaren had diezelfde middag in stilte plaatsgevonden. De geschiedenis van deze tiende Helmondse kerk begint echter al in 1959 met de installatie van kapelaan Bours van de Bernadetteparochie tot bouwpastoor. Dat feit werd in november 2009 door de parochiegemeenschap al feestelijk herdacht.
Verdwenen industrieel erfgoed: Didas.
De Helmondse Didasfabrieken van de firma Diddens en Van Asten zijn vooral bekend geworden vanwege hun dekens, die ze voorzagen van een afbeelding van een wit katje dat knipoogt. Die dekens waren een zeer gewild product.
FaKi-HoMe.
“Vandaag heeft de eerste vergadering der verkenners plaats gehad. Jan van de Heuvel is hopman, Jan van Eemeren en Sjef Knaapen zijn vaandrig,” schreef deken Rath op 15 oktober 1930 in zijn dagboek. Daarmee begon 80 jaar geleden de scouting in Helmond.
ZOEKEN...