Uw selectie
Industriële bedrijvigheid
In 2010 is de kraanbaan van Slits aan de Helmondse Kanaaldijk Zuid Oost vaak in het nieuws geweest. Dit stuk industrieel erfgoed staat nu te verkommeren op de plaats waar nieuwbouw moet komen voor het prestigieuze Suytkade. Toch vormt deze baan een mooi onderdeel in de schakel van de weinige industriële monumenten die Helmond nog rest.
Van latijnse school naar openbare school
Na de vrede van Munster was er geen Latijnse school meer in Helmond. Toen de Fransen waren binnengevallen en de Bataafse Republiek was ontstaan, ging het stadsbestuur in 1797 over tot heroprichting van de Latijnse school.
"Gif me ne cent dan goa'k vurbij"
Het stadsbestuur van Helmond verbood op 7 februari 1660 om op vastenavond mensen voor de gek te houden, ganzen te trekken of andere vastenavondspelen te organiseren. Dat verbod kwam er nadat dominee Costius had geklaagd over zijns inziens gruwelijke heidense gebruiken die zich in 1658 in de stad hadden afgespeeld.
Katholiek onderwijs in Helmond
De pastorie van Helmond was eeuwenlang gevestigd aan de Markt. In 1838 werd een nieuwe gebouwd in de Kerkstraat en het gebouw aan de Markt werd betrokken door enkele nonnen van de nog jonge orde van de Zusters van Liefde van Tilburg.
Fijngewreven paardenmest
In 1958 steeg het gastarief in Helmond met één cent. Dat werd geweten aan de bouw van de nieuwe gashouder. De oorzaak was echter de kolenprijs van de Staatsmijnen: het gas werd immers gewonnen uit steenkool.
Een onmaatschappelijke daad
In 1937 waren in Helmond bijna 2.000 personen werkloos. Goed nieuws was dan ook dat er met de komst van de N.V. Robur werk kwam in een nieuwe tak van industrie. Daar werd op 1 juli begonnen met de fabricage van naadloze en gelaste buizen.
Geen houten schoorsteen voor wethouder Ebben
Het pand waarin modelmakerij Nederveen aan de Kanaaldijk 25 in Helmond gehuisvest was, werd gebouwd door en voor aannemer Lambertus Paaps.
Heren en Vrouwen
Lijst met de heren en vrouwen van Helmond
ZOEKEN...