Katholiek onderwijs in Helmond
De pastorie van Helmond was eeuwenlang gevestigd aan de Markt. In 1838 werd een nieuwe gebouwd in de Kerkstraat en het gebouw aan de Markt werd betrokken door enkele nonnen van de nog jonge orde van de Zusters van Liefde van Tilburg.
De zusters ondersteunden noodlijdenden, verpleegden ouden van dagen en zieken en zorgden voor weeskinderen. Maar een van hun belangrijkste taken was toch het geven van katholiek onderwijs aan meisjes. Omdat die door monseigneur Zwijsen gestichte orde in veel plaatsen het katholieke onderwijs aan meisjes ging verzorgen, werden de openbare scholen steeds meer jongensscholen. Slechts enkele niet-katholieke meisjes volgden lager onderwijs aan de openbare school.
Het was de pastoor van de Lambertusparochie, de enige parochie in Helmond op dat moment, al lang een doorn in het oog dat de katholieke jongens in Helmond nauwelijks een alternatief hadden voor de openbare school. Patoor-deken Spierings liet tussen 1873 en 1875 een gebouw neerzetten aan wat later de Zuid-Koninginnewal zou worden. Het gebouw was een ontwerp van architect H. van Tulder. De bedoeling was dat de fraters van Tilburg zich hierin zouden vestigen en daar een rooms-katholieke jongensschool zouden beginnen. Toen het klooster en de school in 1875 klaar waren bleken er geen fraters beschikbaar. Het heeft tot 1880 geduurd voor de opvolger van deken Spierings de Broeders van Maastricht bereid vond om naar Helmond te komen. De naam van het klooster en de school was St. Ludovicus, naar de oprichter van de congregatie van de Broeders van Maastricht. Nadat de broeders en het klooster in 1899 naar een nieuw gebouw in de Molenstraat waren verhuisd en het hele gebouw in gebruik was als school werd de naam gewijzigd in St. Jozefschool. Het gebouw op de Zuid-Koninginnewal stond naast de oude Latijnse school. Bijgaand een klassenfoto.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.