Broederscholen in Helmond
Nadat de broeders van Maastricht zich in 1880 in het door pastoor Spierings gebouwde klooster met school aan de Zuid-Koninginnewal hadden gevestigd, werden ze steeds belangrijker voor het onderwijs aan de Helmondse jongens.
Het gebouw aan de Zuid-Koninginnewal barstte al snel uit zijn voegen. Er was steeds meer ruimte nodig voor de leerlingen van de Sint Josephschool, zodat er steeds minder ruimte overbleef voor de broeders. In 1899 werd in de Molenstraat een nieuw klooster gebouwd voor de broeders en kon het gebouw aan de Wal volledig gebruikt worden voor het onderwijs. Op de eerste foto ziet U het klooster Ludovicus dat op de plaats stond waar nu de hoek Molenstraat-Zuidende is.
De bevolking van Helmond bleef groeien en daarmee het aantal jongens dat bij de broeders op school ging. Op 10 april 1907 kon een nieuwe jongensschool ingezegend worden. Het was de Sint Lambertusschool aan de Molenstraat. Ook daar verzorgden de broeders het onderwijs. De Sint Josephschool was daarna alleen nog bestemd voor gratis onderwijs. Voor het onderwijs op de Sint Lambertusschool moesten de ouders betalen. De broederschool aan de Wal, later Mater Dei genoemd, kunnen we nog steeds bewonderen. De Sint Lambertusschool is al lang verdwenen. In 1928 werd de school onherkenbaar verbouwd en heette daarna Sint Canisiusschool. Maar ook dat gebouw is gesloopt, toen in de jaren 1990 de straatwand Zuid-Koninginnewal-Molenstraat werd vernieuwd en parkeergarage Doorneind werd gebouwd. We hebben nog wel een foto van het gebouw uit ongeveer 1915. Het is het tweede gebouw rechts. Omdat het met de zijgevel naar de straat staat, lijkt het gebouw te klein voor een school.
Vanaf 1920 werd het onderwijs ingericht per parochie. Als er een nieuwe parochie gesticht, deed de bouwpastoor graag een beroep op de broeders om hier op de jongensschool het onderwijs te gaan verzorgen. Op veel, maar niet alle Helmondse jongensscholen, stonden dan ook de broeders voor de klas.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.