Van latijnse school naar openbare school

Na de vrede van Munster was er geen Latijnse school meer in Helmond. Toen de Fransen waren binnengevallen en de Bataafse Republiek was ontstaan, ging het stadsbestuur in 1797 over tot heroprichting van de Latijnse school.

Een gebouw had men nog niet. Daarom werd een pand gehuurd aan de noordkant van de Veestraat, dicht bij de Veestraatbrug. Een jaar later kocht de gemeente een huis met achterhuis in de Kerkstraat. Het huis aan de straat werd bestemd tot woonhuis voor de leraren en inwonende leerlingen. De school zelf stond achter op het perceel, dus in feite aan de Zuid-Koninginnewal. In 1846 werden huis en school aan de Kerkstraat afgebroken en vervangen door een nieuwe school en een nieuw huis. Het schoolgebouw werd bestemd voor de Openbare School, die tot dan tot naast de Broederschool op de Wal was gehuisvest. In het huis aan de Kerkstraat kwam de hoofdonderwijzer te wonen met zijn inwonende leerlingen. Dat pand is te zien op de eerste foto. Later deed het dienst als onderkomen voor de G.G.D. Het pand is gesloopt na de aanleg van de Traverse in de jaren 1960. De school achter op het perceel aan de Wal nummer 17 deed dienst tot 1925. We hebben geen foto waarop de school goed te zien is, maar U kunt wel een indruk krijgen aan de hand van de klassenfoto uit 1903.

/upload/verhalenbank_poost/2010-week05-bklein.jpg

 

De kindjes van de eerste klas van juffrouw Van der Spek zullen, als ze tijdens de lessen naar buiten wilden kijken, niet veel meer gezien hebben dan een stukje blauwe of grijze lucht. De ramen zaten zo hoog dat normaal naar buiten kijken niet mogelijk was. De man op de foto is de vader van juffrouw Van het Spek, die tussen 1875 en 1911 hoofd van de school was. Naar hem is de Jan van der Spekstraat genoemd. In 1925 verhuisde de school naar nummer 32, een nieuw pand aan de overkant van de Zuid-Koninginnewal. De oude school werd enkele jaren later in gebruik genomen door de Don Boscoschool, een school voor buitengewoon lager onderwijs. Toen de Traverse was aangelegd, lag die school pal langs de drukke weg. Het gebouw werd in 1970 gesloopt. De in 1925 gebouwde openbare lagere school bestaat nog steeds en doet dienst als opvangcentrum met de naam De Oversteek.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Ansichtkaart de Genneper watermolen te Eindhoven.
De Leeuwenstraat in Tivoli in de jaren 1930.
Stadhuis
De ets van Jan Georg van Vliet is getiteld “De Rattendoder”. Omdat ratten de pest overbrengen werkte de rattendoder voor de “openbare gezondheidszorg”.
images/hourglass.png

ZOEKEN...