Broederscholen en lekenscholen
De eerste foto uit 1932 toont het personeel van deze lekenschool. Ook bij de stichting van de Sint Jozefparochie werd besloten om het onderwijs aan de jongens over te laten aan leken. Die school startte in 1923.
De tweede foto is genomen voor de ingang van de school aan de Pastoor van Leeuwenstraat, vermoedelijk kort voor 1940. Het onderwijs aan meisjes in deze parochie werd wel aan religieuzen gelaten en wel aan de zusters van Tegelen.
Na 1920 werd in Helmond voor het onderwijs het parochiesysteem gehanteerd, waarbij iedere parochie een eigen jongens- en meisjesschool had. In feite bepaalde een bouwpastoor of in de nieuwe parochie de scholen door leken, dan wel door religieuzen geleid werden. In 1938 leidde dat in Helmond tot een soort schoolstrijd. Bouwpastoor Brandsma van de Leonardusparochie was tevoren kapelaan in de Lambertusparochie, waar hij het onderwijs door de broeders had leren kennen. Hij koos dan ook voor een Leonardusschool met broeders. In een tijd van grote werkeloosheid, waarin veel lekenonderwijzers met gezinnen het zwaar hadden, kwam veel bezwaar tegen de keuze van Brandsma. Ondanks die grote bezwaren bleef de bouwpastoor bij zijn keuze en werd de Leonardus een broederschool. Over deze schoolstrijd is uitgebreid geschreven in een artikel in de eerste jaargang van De Vlasbloem door J.J.F. de Waal. Dit artikel uit 1980 is gemaakt bij gelegenheid van een eeuw onderwijs in Helmond door de Broeders van Maastricht.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.