Uw selectie
Schapen of jenever.
In maart 2010 werd na een prijsvraag een nieuwe naam bekend gemaakt voor het middengebied tussen Helmond en Eindhoven. Dat werd: “Rijk van Dommel en Aa”. Die Dommel en die Aa zijn in dat gebied echter niet te vinden. Hier ligt nu het landgoed Gulbergen met zijn golfbaan en dierenpark. Dit gebied heeft van ouds de naam Vaarle; een naam die veel Helmonders zullen kennen als naam van de parkeerplaats die ze voorbijsnellen als ze van Eindhoven op weg zijn naar huis.
In vogelvlucht.
Zowel rond 1930 als kort voor 1940 beklom een onbekende fotograaf de Helmondse Lambertustoren om vanaf daar een vogelvluchtfoto te maken van de Markt. In tien jaar verandert er meestal niet zo veel aan een straatbeeld, of het moet in een nieuwbouwwijk zijn. Maar onze onbekende fotograaf legde enkele substantiële wijzigingen vast.
Weerloos aan elk oorlogsgevaar overgeleverd.
“Wie aan zijn plicht getrouw is, behoeft nooit onrustig te zijn” zei minister-president de Geer in een rede op 19 april 1940. Nederland zou neutraal blijven en Hitler zou die belofte niet schenden. De vroege morgen van 10 mei getuigde van een andere waarheid toen de Duitsers met een overweldigend machtsvertoon Nederland binnenvielen.
Sepiet.
Ieder jaar weer belooft Open Monumentendag voor Helmond iets bijzonders te worden.
Niet-katholieke scholen.
In de eerste helft van de 20e eeuw werd in Helmond vooral katholiek onderwijs gegeven. Dat betekent niet dat er helemaal geen ander onderwijs was.
Voor wetenschap zie de zolder.
Eind 2010 werd de nieuwe openbare bibliotheek aan de Watermolenwal in Helmond geopend. Het was het vierde gebouw zijn sinds de oprichting in 1913. In de negentiende eeuw zien we de opkomst van leesgezelschappen die boeken aanschaften om ze onder de leden te laten rouleren. In die tijd ontstonden ook winkelbibliotheken, waar men tegen betaling een boek kon lenen. Of deze vormen in Helmond toen al hebben bestaan is niet bekend.
Somber rammelende hangsloten
In 2009 kwam er een fraai geïllustreerd boek uit over een voettocht van Leeuwarden naar het huidige België, opgetekend door Hendrik Gerrit Cannegieter, kapitein bij de Friesche mobiele Schutterij. Die voettocht was niet zo maar een reisje om de “Verenigde Nederlanden” te ontdekken, maar een militaire operatie om de Belgische opstand te onderdrukken. Cannegieter hield in zakboekjes uitvoerig bij wat hij meemaakte.
ZOEKEN...