Niet-katholieke scholen.

schoolklas openbare lagere school

In de eerste helft van de 20e eeuw werd in Helmond vooral katholiek onderwijs gegeven. Dat betekent niet dat er helemaal geen ander onderwijs was.

Nadat de zusters van Tilburg in 1839 begonnen waren met het katholieke onderwijs aan meisjes, zaten op de openbare school de Helmondse jongens en de meisjes uit niet-katholieke gezinnen. Toen de broeders van Maastricht in 1880 onderwijs gingen geven aan de katholieke jongens, werd op de openbare school de verhouding tussen de seksen weer gelijk getrokken. Volgens de gegevens in de gemeenteverslagen verhuisde de openbare school in 1925. Tot die tijd was de school ondergebracht in het oude gebouw van de Latijnse School. Officieel lag die aan de Kerkstraat, maar in feite stond het gebouw achter op het perceel aan de Zuid-Koninginnewal. In 1925 zou deze dus naar de overkant van die straat zijn verhuisd.

Op de eerste foto is een klas van de openbare lagere school te zien, gemaakt op 17 juli 1926. In ieder geval was de school toen nog niet verhuisd, want we zien hier de achterkant van de huizen aan de Kerkstraat met op de achtergrond het Nederlands-hervormde kerkje. Misschien is de foto genomen op de laatste schooldag in de oude school en zouden de kinderen na de grote vakantie naar het nieuwe gebouw gaan. In dat nieuwe gebouw zaten ze tot in de jaren 70 om daarna te verhuizen naar noodlokalen in de Basstraat. In 1976 was het permanente gebouw klaar en in 1982 werd de nieuwe naam De Bundertjes. School op de Wiel Een andere niet-katholieke onderwijsinstelling was de voorloper van de Wilhelminaschool. In 1868 werd een bijzondere neutrale school opgericht. Deze was gevestigd in een huurhuis aan de Wiel en werd daarom meestal “de school op de Wiel” genoemd. Kort na 1890 werd dit huis afgebroken. Op dezelfde plek kwam een nieuwe school, het huidige bogengebouw bij het kasteel. Al in 1900 werd dit gebouw verlaten om een nieuwe locatie te betrekken in de Wilhelminalaan. Deze straat gaf haar naam aan de school. Het mooie witte gebouw in daar moest in 1963 wijken voor de aanleg van de Kasteel-Traverse. Voor de derde keer verhuisde de school, dit keer naar de Julianalaan. In 1973 werd het adres gewijzigd in Bachlaan. De naam Wilhelminaschool echter werd aangehouden. Op de foto, gemaakt in 1911, krijgen de leerlingen gymnastiekles op het speelplein achter het gebouw aan de Wilhelminalaan.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het St. Antoniusgasthuis
Bevrijdingsfeest Uiverlaan
Het leven werd hier een stuk gezonder!
Bouwvallige woningen aan de Laagstraat, begin jaren zestig. Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...