Sepiet.
Ieder jaar weer belooft Open Monumentendag voor Helmond iets bijzonders te worden.
Al jarenlang zijn er allerlei activiteiten in het tweede weekeinde van september. Eigenaars van monumenten openen hun deuren voor bezoekers. De monumentenwerkgroep organiseert tentoonstellingen, stelt een fietstocht samen of houdt een fototentoonstelling. Toen voor de hoogste klassen van het basisonderwijs eens de prachtige theaterwandeltocht ‘Loop door de hel’ werd gehouden, werd de verzuchting geslaakt dat het jammer was dat niet alle Helmonders deze tocht konden lopen. Tijdens die wandeling kwamen de kinderen acteurs tegen, die personages speelden uit het verleden van de stad. Het landelijke thema van het monumentenweekeinde 2010 was: ‘De smaak van de 19e eeuw’, een thema waar je alle kanten mee uit kunt.
Toen we net gehoord hadden dat dit het thema zou zijn, kregen we van een gulle gever een klein receptenboekje, waarvan de derde druk in 1884 is verschenen. Dat boekje staat sindsdien voor mij symbool voor de 19e eeuw. Het lijkt nog maar zo kort geleden. Toch staan in dit kookboekje uit die eeuw verscheidene termen die niet meer gebruikt worden en soms zelfs niet meer bekend zijn. Wie heeft tegenwoordig in zijn huishouden nog een overgeschoten kalfskop om daar tortue van te maken? Maar het meest intrigeerde ons de sepiet die op allerlei manieren klaar gemaakt kon worden. De enige verwijzing naar een sepiet werd gevonden in een Maleis woordenboek met als betekenis vuurtang. Tot iemand ons wees op de sepietta, een dwerginktvis die ook in de Noordzee voorkomt.
Maar bij de smaak van de 19e eeuw gaat het natuurlijk niet alleen om koken. Wat te denken van de bouwstijlen van gebouwen die bewaard zijn gebleven uit die eeuw. Of kleding en interieur. U ziet, genoeg leuke dingen om over te vertellen. De eerste afbeelding is de omslag van het kookboekje, de tweede is een foto van het prachtige pand Markt 24, dat in 1872 door Th. Roijakkers gebouwd werd in opdracht van Matthijsen.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.