Binnenstad 1920-1930 (4)
De oostzijde van de Kerkstraat wordt gedomineerd door de kerk waarnaar de straat genoemd is, toen in de tweede helft van de 15e eeuw de parochiekerk vanuit De Hage naar de binnenstad werd verplaatst. Daarvoor heette de straat in oude archieven de Huyskensstraat. De kerk die er nu staat is overigens niet meer de 15e-eeuwse kerk, maar een opvolger daarvan uit de 19e eeuw.
Maar behalve de kerk is er op de kaart van 1925-1930 nog wel meer te zien in dat eerste gedeelte van de straat. Dat eerste gedeelte loopt ongeveer tot waar de de Kasteel-Traverse ligt. Naast de kerk zat, op nummer 52, tot 1929 bakker Berings, daarna kwam kleermaker Jos. Muffels er te wonen. Op de kaart staan beide namen in het pand vermeld, maar ze moeten er na elkaar gewoond hebben. Het bovenhuis van dit pand had nummer 50. Daar woonde tot zijn overlijden in 1928 koster Jan van der Meulen met zijn zus en daarna sigarenmaker Buijzen. De kaarsenfabriek, die achter het huis getekend is, zal wel van Van der Meulen geweest zijn. Het maken van kaarsen vormde vaak een bijverdienste van kosters. De gang tussen dit huis en het volgende heette het Slop aan de Kerkstraat. Daarin lag nog een pand waarin smid Kuijpers met zijn broer en zus woonde. In het volgende stuk tot het Tijegangske zaten achtereenvolgens: op nummer 48 slagerij Stevens, op 46 firma Wijnen-Relou in stoffen- baby- en modeartikelen, op 44 de firma Heijstee en op 42 August Eilers en daarna slager Pieter Antonie Vermeer. Het Tijegangske was een klein steegje dat een verbinding vormde tussen de Kerkstraat en de Zuid Koninginnewal. Vanaf dit steegje tot het pand van Rongen lagen nog de panden van modezaak Van Oorschot, grossierderij Boers-van Gestel, handelsonderneming Claassen en bakker Rikkers.
Aan de westzijde lag op de hoek met de Markt het middeleeuwse huis De Valk. Dat pand kende ook een huisnummer aan de Kerkstraat. De weduwe van tabakshandelaar Nicolaas van Griensven woonde. Daarnaast op nummer 49 zat in die periode Gertruida van Duijnhoven, die eerder in hotel Lambert had gezeten. Velen zullen dit pand nog kennen als Het Goedkope Winkeltje van Bijnen. Daarna volgden op 47 kapper Nooijen, op 45 boekhandel Verhagen, 43 garage Peels en op 39 bakker Neervens. Dat pand is later afgebroken om plaats te maken voor het nieuwe pand van Verhagen-De Reijdt. Op nummer 37 woonde notaris van Alphen en op 35 was de pastorie van de Lambertusparochie. Die is op de tweede foto herkenbaar als het brede vierde pand links. Het laatste pand dat stond voor de verbreding in de Kerkstraat, staat bekend als het huis van vroedvrouw Anna van Eekeren. Op de kaart staat ook haar naam in het huis. Maar in het woningkaarten systeem staat voor 1925-1930 advokaat Vullinghs als bewoner van het pand. Anna van Eekeren kwam er pas in 1939 wonen.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven; fotografen onbekend.