Uw selectie
Somber rammelende hangsloten
In 2009 kwam er een fraai geïllustreerd boek uit over een voettocht van Leeuwarden naar het huidige België, opgetekend door Hendrik Gerrit Cannegieter, kapitein bij de Friesche mobiele Schutterij. Die voettocht was niet zo maar een reisje om de “Verenigde Nederlanden” te ontdekken, maar een militaire operatie om de Belgische opstand te onderdrukken. Cannegieter hield in zakboekjes uitvoerig bij wat hij meemaakte.
Voetbal met ’n dikke sigaar
Dat is tegenwoordig toch moeilijk meer voor te stellen. Roken en sport horen toch eigenlijk niet bij elkaar. Maar na een wedstrijd van voetbalclub Concordia uit Mierlo-Hout tegen het patronaat van Heeze werden de spelers onder tromgeroffel naar het terrein gebracht en getrakteerd op ’n dikke sigaar.
De Astense Turfstrooiselfabriek.
Asten - De Griendtsveense Turfstrooisel Maatschappij werd opgericht in 1882.
Het Bloemencorso van Valkenswaard.
Valkenswaard – 1966, een praalwagen trekt voorbij tijdens het bloemencorso.
Vooruit met flinke pas
Dat een wandelvierdaagse populair kan zijn bleek in 2009. Bij de vierdaagse in Nijmegen, die dat jaar voor de 93ste werd gehouden, mochten 45.000 deelnemers meedoen. Bij de inschrijving werd die limiet met meer dan 3000 overschreden, waardoor de startbewijzen per loting door een notaris werden toegewezen. Wandelen kan een sportieve onderbreking zijn in ons jachtige dagelijkse leven
“Monsters van de Peel”
In 1958 bracht de bekende fotograaf Martien Coppens (1908-1986) een bijzonder boekje op de markt: “Monsters van de Peel”. De in Lieshout op 18 maart 1908 geboren fotograaf richtte zijn camera vaak op de Peel en op de mensen die in die Peel werkten en er tegenaan woonden. “Rond de Peel” was in 1937 zijn eerste eigen grote publicatie in een reeks van ruim 60 fotoboeken. In dat eerste boek, in “Het Hart van de Peel” (1978) en in “Rondom de Peel” (1979) laat hij de Peel en de Peelmens schitteren.
Beugelsplein (1)
Het Helmondse Stationskwartier is sinds de jaren 1950 heel veel veranderd. Voor de Tweede Wereldoorlog was het een typisch voorbeeld van een oude stadswijk waar wonen en werken samen gingen. Fabrikantenvilla’s en arbeiderswoningen stonden er gebroederlijk naast elkaar tussen de fabrieken. En omdat deze buurt ook flink wat treinreizigers moest kunnen herbergen, waren er ook nogal wat hotels en pensions
ZOEKEN...