Een deftig huwelijk in de negentiende eeuw.
Het thema van de Helmondse monumentendag 2010 was “De smaak van de negentiende eeuw”. Hierbij passen ook allerlei gebruiken rondom feesten.
Zo kwamen er allerlei stukken boven water over het huwelijk van Petronella Coovels en Michiel Mommersteeg op 14 oktober 1884. Uiteraard zit daar ook de huwelijksaankondiging bij. Velen van U zullen zich nog de plechtstatige aankondigingen herinneren, waarin de ouders van bruidegom op het linkerdeel van de kaart en de ouders van de bruid op het rechterdeel kennis gaven van het voorgenomen huwelijk van hun zoon en dochter. In dit geval kondigden bruidegom en bruid zelf hun huwelijk af. Gezien hun leeftijd, ze waren respectievelijk 45 en 42 jaar oud, was het niet nodig dat hun ouders dit nog deden. Bovendien waren de ouders van de bruid al overleden. Ook allerlei liederen die tijdens het bruiloftsfeest zijn gezongen zitten bij de papieren. Alleen de teksten worden gegeven en er wordt verwezen naar de toen bekende melodieën waarop het lied gezonden dient te worden. Sommige daarvan zijn nog bekend, zoals ‘Wie is het sieraad van dit feest? de bruid!’ op de wijze van ‘Wie in januari geboren is’. Maar andere bekende melodieën uit die tijd als ‘De neus’, ‘De groote boodschap’ of ‘De kanapee’ zijn ons onbekend. Er zit ook een prachtig lied bij dat op rond papier is gedrukt. Het ziet er uit als een grammofoonplaat: een gloednieuwe vinding in die tijd. Om het lied, op de wijze van ‘Waar is Keesje?’ te kunnen zingen, diende men de tekst rond te draaien, zoals een plaat op een grammofoon.
Op ieder feest is het eten en drinken zeer belangrijk. Een gegoede familie als Coovels bood haar gasten een uitgebreide maaltijd aan. Die ziet U op de eerste afbeelding. De tweede foto laat het huis zien waar de bruid tot haar huwelijk woonde. Het is het derde pand van links, het grote huis waar men via een trap naar de voordeur klom.
Het huis staat in de Veestraat. In hetzelfde pand is nu een filiaal van Wibra gevestigd. De opname is lang na het huwelijk gemaakt, namelijk in 1915.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.