Uw selectie
Bevrijdingsfeesten 1945
Hoewel binnen Nederland 1945 herdacht wordt als het jaar waarin het bevrijd werd, was voor Helmond die bevrijding al in september 1944 een feit. Toch werd de bevrijding ook in Helmond pas in 1945 groot gevierd.
Gewestdag bij Helmond 800
In 1978 werden in het kader van het 800-jarig bestaan van Helmond allerlei feestelijkheden georganiseerd. Ook de gewestdag van dat jaar kreeg een publiekstrekker in de vorm van een ballonnenwedstrijd voor de gemeenten die tot het gewest Helmond behoorden.
Wijnhandelaar De Bruijn
Frederik Johannes Thomas de Bruijn wordt geboren op 30 mei 1795 in Overlangel. Hij is een zoon van Stephanus Petrus de Bruijn en Maria Anthonetta van Duren. Als hij op 1 december 1826 met de Helmondse bierbrouwerdochter Maria Elisabeth Swinkels trouwt, is Frederik van beroep al wijnhandelaar. Dit beroep zal hij zijn hele leven uitoefenen.
EDAH
In 2005 werd in Helmond het EDAH-museum geopend. Een mooi stuk Helmondse historie ligt daar bij elkaar. Maar hoe begon het eigenlijk?
De eerste Lambertuskerk in de Kerkstraat
Jan III van Berlaer bepaalde in zijn testament dat binnen de stadswallen een nieuwe parochiekerk gebouwd moest worden. Hij had daarbij als locatie het oog laten vallen op de plaats waar tot dan het gasthuis was gevestigd. Dat lag ook aan de huidige Kerkstraat, maar tegenover de plaats waar uiteindelijk de Lambertuskerk is gekomen. Na overlijden van Jan III van Berlaer in 1425 erfde zijn dochter Catharina van Berlaer de heerlijkheid Helmond. Zij trouwde in 1433 met Jan van Cortenbach. Die moest uitvoering geven aan het testament van zijn schoonvader. Jan III van Berlaer had echter in zijn laatste levensjaren nogal wat schulden gemaakt. Hij had het kasteel van Helmond flink uitgebreid en bovendien had hij een behoorlijk aantal buitenechtelijke kinderen, die allemaal een legaat kregen. Jan van Cortenbach had een aantal jaren nodig om alle financiële zaken op een rijtje te zetten.
Klooster Binderen
Buiten het klooster in de oude kerk in de Hage, heeft Helmond vroeger nog een ander klooster gehad. Te weten een abdij voor adellijke dames. Dat was Binderen.
Helmonders in Neuengamme
In 2005 verscheen een boek getiteld Nederlanders in Neuengamme. Dit boek, geschreven onder eindredactie van Judith Schuyf, vertelt het verhaal van het concentratiekamp Neuengamme, 30 kilometer ten oosten van Hamburg, dat begon als een buitenkamp van Sachsenhausen. Al in 1940 werd Neuengamme een zelfstandig kamp, met op zijn beurt weer buitenkampen, waar mensen uit het hoofdkamp moesten werken en ook voor de nacht ondergebracht werden. Veel gevangenen uit Neuengamme werden in buitenkampen ingezet bij het graven van antitankgrachten. Tijdens het zware werk kwamen veel gevangenen om.
ZOEKEN...