Uw selectie
De tweede H. Hartkerk
De eerste H. Hartkerk in de Veestraat, een prachtig gebouw naar ontwerp van de beroemde architect Cuijpers, werd eind 1956, begin 1957 gesloopt. De toren verdween al in 1952, nadat in het hout boktor was geconstateerd. Hoewel die boktor door veel Helmonders als smoes werd gezien, werd de toren en enkele jaren later de kerk gesloopt.
Bedevaart naar Kevelaer
Vroeger speelden bedevaarten een belangrijke rol in het leven van de Helmonders. Naast de religieuze betekenis zal het ontspannende element zeker een rol hebben gespeeld. Mensen die nauwelijks ooit buiten de stad kwamen, gingen op reis en zagen wat van de wereld.
De barmhartige Samaritaan
In de Helmondse Beelsstraat stond tot zestien jaar geleden een gebouw waarin een bowlingcentrum gevestigd was. In 1989 is het afgebroken. Een bowlingcentrum doet niet direct aan religie denken, maar toch heeft dit gebouw een religieuze geschiedenis.
Helmond. Klaverhof
Veel van de panden op de monumentenlijst zijn groot. Villa’s, pastorieën, kerken. Je komt niet echt veel woonhuizen van de gewone Helmonder op de rijks- en gemeentelijke monumentenlijst tegen. Toch zijn er wel een paar. Aan de Kanaaldijk N.O. ligt een rijtje huizen met de nummers 116 t/m 124. Deze panden staan op de rijksmonumentenlijst. Volgens de Cultuurhistorische Inventarisatie Noord-Brabant, waarin panden zijn opgenomen die beschreven zijn in het kader van het monumenten inventarisatie project, zijn deze huizen gedateerd op 1915. Dat zou ze tot jongere monumenten maken, die passen in het thema van open monumentendag 2007. De panden blijken toch ouder te zijn. Ze zijn in de eerste helft van de jaren 90 van de 19e eeuw gebouwd door fabrikant Willem Prinzen bij zijn fabriek aan wat toen nog de Tramstraat werd genoemd. Aan die kant van het kanaal liep de tram richting Aarle-Rixtel. Die arbeidershuizen behoren daarmee niet tot de jongere monumenten van na 1900.
Industrieel erfgoed in Openlucht Galeries Helmond
In de opgeknapte Kamstraat hangen sinds februari 2006 fototentoonstellingen van de Openlucht Galeries Helmond. De eerste betrof Helmondse sporthelden. Het aantal muurvitrines werd daarna uitgebreid en het volgende onderwerp was industrieel erfgoed.
Bloemenbuurt in Helmond-Oost
Deze wijk is een van de kleinere van Helmond. De begrenzing wordt in het oosten gevormd door het Piet van Bokhovenpad aan de kanaalomleiding, in het noorden door de Bakelsedijk, in het zuiden door de Deurneseweg en de Molenstraat en in het westen door de Burgemeester van Houtlaan. Het westelijke gedeelte van de wijk bestaat uit de Bloemenbuurt en het oostelijke gedeelte uit de Zeehelden- en Vliegeniersbuurt.
Helmond, Industriegebied Zuid
Een van de huidige wijken van Helmond is het Industriegebied Zuid. Zoals de naam al zegt, bestaat de wijk voornamelijk uit bedrijfsterreinen. In het verleden was dat niet zo. Het was een landelijk gebied waar verspreid boerderijen stonden. Alleen dicht bij de stad, op het Hoogeind of de Oliemeulen, was de bebouwing dichter. Op oude kaarten zijn namen terug te vinden van boerderijen als de Rooseindse hoef en Mariahof. In het gebied lagen buurtschappen als Het Geremt en Duizeldonk. De bebouwing heeft bijna allemaal moeten wijken voor de aanleg van het industrieterrein.
ZOEKEN...