Uw selectie
Melk, het witte gevaar
“God heeft het zo gewild, het zal een schone engel in de hemel zijn. Het zal voor ons bidden.” Deze uitspraak viel honderd jaar geleden met grote regelmaat op te tekenen. In Eindhoven en omgeving stierven in het begin van de twintigste eeuw bijna een op de vijf kinderen.
Lachen is gezond!
Zo moet ook de leiding van het voormalige St. Josephziekenhuis aan de Aalsterweg gedacht hebben. In 1935 brachten de wereldberoemde clowns, de Fratellini’s er een bezoek aan enkele ziekenzalen. Het verplegend personeel, dat ook wel eens verzetje kon gebruiken, keek toe.
Pokken bederven Philipsfeest
In 1975 werd in Nederland de pokkeninenting afgeschaft. Al aan het einde van de achttiende eeuw had de koepokinenting zijn intrede gedaan. De oorsprong van de koepokinenting in de regio Eindhoven gaat terug naar het midden van de negentiende eeuw.
Het Labrehuis
In het najaar van 1945 neemt pater Augustijn Marcellus Francissen het initiatief om in Eindhoven een opvanghuis voor dak- en thuislozen te stichten. Dit tehuis ging het Labrehuis heten, genoemd naar Benedictus Joseph Labre. Labre leefde in de 18e eeuw en wilde intreden in een klooster wat hem geweigerd werd vanwege zijn zwakke gezondheid. Sindsdien leidde hij een zwervend bestaan dat in het teken stond van boetedoening.
Goudkuur voor verzakte nieren
De Eindhovense gezondheidszorg heeft in de afgelopen honderd jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van de nog primitieve zorg begin twintigste eeuw tot hoogwaardige zorg, onderzoek en ontwikkeling in hightech gespecialiseerde centra van vandaag de dag.
De ongezonde woning
Een niet onbelangrijke voorwaarde voor een goede gezondheid is goede huisvesting. Daar ontbrak het in Eindhoven nogal eens aan. Vooral in het oude gedeelte waren begin twintigste eeuw de woonomstandigheden ronduit erbarmelijk te noemen. Zo slecht dat de Gezondheidscommissie het noodzakelijk vond een onderzoek te laten uitvoeren.
Het strand van Scheveningen
Een beroemde Helmonder zit rond 1920 met vrouw en kinderen op het strand bij het Kurhaus in Scheveningen. Aan hun kleding te zien valt de warmte wel mee. Die is niet echt bedoeld voor heet weer. Piet de Wit, want die is het die met zijn gezin is geportretteerd, draagt een driedelig pak. Zijn vrouw Anna heeft een prachtige boa om haar schouders en de tweeling zit weliswaar in het zand, maar wel met truien aan en een muts op het hoofd. Er zijn nergens schaduwen te zien, dus het zal bewolkt zijn geweest.
ZOEKEN...