Uw selectie
Eerste steenlegging St. Jozefkerk
In het begin van de twintigste eeuw groeide Helmond totaal uit zijn voegen. Na het graven van het kanaal in het begin van de negentiende eeuw en de aanleg van het spoor in het derde kwart van diezelfde eeuw, kwam de industrialisatie goed op gang. Veel fabrieken vestigden zich in Helmond en met die fabrieken, die voor werkgelegenheid zorgden, kwamen de mensen die in die fabrieken werkten.
Sprookjesoptocht
De geboorte van een troonopvolger in de Koninklijke familie heeft altijd de belangstelling van de bevolking van het land. Dat leidt tot artikelen in de kranten. En het bedrijfsleven probeert uit een dergelijke geboorte altijd een slaatje te slaan. Dat was niet anders bij de geboorte van prinses Beatrix in 1938.
Wesselmanlaan
Onderstaande foto is afkomstig van een prentbriefkaart uit omstreeks 1900 en toont een prachtige laan: hoge bomen flankeren het zandpad. Een eenzame lantaarnpaal in de verte maakt duidelijk dat de laan een verkeersfunctie heeft. Het is dan ook, zoals de tekst op de prentbriefkaart aangeeft, de weg naar Aarle-Rixtel. Dat is niet zomaar hetzelfde als de straat die nu de Aarle-Rixtelseweg heet. Vroeger droeg de hele weg naar Aarle-Rixtel die naam. Toen de bebouwing zich uitbreidde en er een hele wijk ontstond in het buitengebied, kregen onderdelen van de oude Aarle-Rixtelseweg andere namen. Het gedeelte van de weg dat op de foto is afgebeeld kreeg de naam Jkr. Carel Wesselman van Helmondlaan. Dit refereerde aan de naam van de familie die de laatste heren van Helmond leverde: de familie Wesselman.
De Houtse molen
De molen op Mierlo-Hout was, net als de molen in de Molenstraat, al bekend in de middeleeuwen. Het was een van de heerlijke molens, de molens die eigendom waren van de heer van Helmond. Dat die molens in de middeleeuwen niet in particuliere handen waren, had te maken met een van de oude regalia.
Hotel Van Will / Helmondsche Bank
Op de hoek van Kanaaldijk en Steenweg in Helmond was heel lang hotel Van Will gevestigd. Al bij de volkstelling van 1829 heeft Egidius van Will een herberg op deze plaats. Zijn nazaten zetten het bedrijf voort tot ongeveer 1920.
Paterslaan (3)
Naast de directeurswoning van de Helmondse Rijks-HBS, op nummer 44, bevond zich de winkel van de familie Van Tongerloo-Keijsers. Het is onmogelijk te lezen wat op de ingemetselde steen naast de deur staat. Wel zijn allerlei verdwenen sigarettenmerken in de etalage terug vinden. De reclameplaat van Hunter en pakjes Lucky Strike, Lex 25 en Roxy.
Paterslaan (2)
Onderstaande foto toont de directeurswoning van de Rijks HBS in Helmond. De voordeur van het fraaie huis ligt aan de kant van het schoolplein, maar is te bereiken via een apart poortje aan de Paterslaan. Het adres is dan ook Paterslaan 46. Dat is overigens niet altijd zo geweest. Tot de tweede helft van de jaren twintig van de twintigste eeuw had het huis hetzelfde adres als de school, namelijk Molenstraat 193. Bij onderzoek in het kadaster naar de geschiedenis van het huis levert dat een moeilijkheid op. Ook voor het kadaster vormen de school en de bijgebouwen één geheel. De omschrijving luidt H.B. School, gymnastieklokaal bergplaats, erf, tuin. Een woning wordt helemaal niet vermeld. En dat terwijl er twee woningen op het terrein stonden. Zowel de conciërge als de directeur woonden bij de school.
ZOEKEN...