Vorstelijk bezoek aan de Klim-Op
Op 30 augustus 1938 werd in Helmond de Klim-Op-tentoonstelling geopend. De tentoonstelling gaf een beeld van de stand van zaken van de Helmondse industrie en middenstand op dat moment. Zoals de naam van de tentoonstelling al tot uitdrukking brengt, was men in Helmond hoopvol gestemd voor de toekomst. Men was uit het diepe dal van de depressie gekropen en voorzag dat men nog hoger kon klimmen. Drie jaar later zou de oorlog echter roet in het eten gooien. Burgemeester Moons, die in 1937 tot opvolger van burgemeester Van Hout was benoemd, zou aan het eind van zijn carrière de Klim-Op-tentoonstelling zijn mooiste herinnering aan Helmond noemen.
De tentoonstelling was dan ook een groot succes. Er bestaan prachtige foto’s van de verschillende stands in de expositieruimtes. Een van de grootste successen was het bezoek van Javaanse prinsen op 1 september. Deze prinsen waren in Nederland om de feesten ter gelegenheid van het 40-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina bij te wonen. Klim-Op had een zodanige landelijke uitstraling dat het hoge gezelschap naar Helmond afreisde om de tentoonstelling te bezoeken. De eer was zo groot dat 1 september door de burgemeester werd aangewezen als bijzondere feestdag. Als gevolg daarvan mochten de café’s langer open zijn.
Het bezoek bestond uit een deputatie van vorst Bakoe Boewono X Soesoehoenan van Soerakarta, een deputatie van Hamengkoe Boewono VIII, sultan van Jogjakarta, de afgevaardigden van de hoofden van het Mangkoe Nagorosche Huis te Soerakarta en van het Bakoe Alamse Huis te Jogjakarta. Het gezelschap werd opgewacht op de grens met Mierlo, waarna een kennismakingsbezoek aan het kasteel werd gebracht. Na een korte rondleiding over de tentoonstelling volgde een lunch op het kasteel. In het begin van de middag ging het gezelschap naar de fabrieken van de Vlisco en Didas, waarna opnieuw een bezoek aan de tentoonstelling werd gebracht.
Op de foto is het gezelschap met leden van de familie Van Asten te zien bij de ingang van de textielfabrieken van Diddens en Van Asten aan de Kanaaldijk Noordoost. Bent U nieuwsgierig naar de lunch die de hoge gasten aangeboden kregen? De lunch werd verzorgd door cuisinier Van de Vliert uit Helmond en bestond uit vijf gangen: aspic van forellen; bouillon; getruffeerde kalkoenkuikens met maderasaus, gebraisseerde cellery en geboorde aardappeltjes; sandwiches; ijs met perziken. Daarna werd de gasten nog koffie aangeboden.
Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.