De zeven van Helmond tijdens het Open Monumentenweekeinde.
De Open Monumentendag van 2010 beloofde grootser te worden dan andere jaren. Natuurlijk waren er, net als andere jaren, veel monumenten open. Maar daarnaast was er zowel op zaterdag als op zondag een theaterwandeltocht.Op zaterdag een tocht door de Bundertjes, waar historische figuren de bezoekers meenamen naar het verleden van Helmond. Op zondag was het de beurt aan De Zeven van Helmond.
In het centrum traden allerlei figuren op die verwezen naar historische personen dan wel gebeurtenissen in Helmond. Sommige van nog niet zo lang geleden, zodat ze bij de ouderen een blik van herkenning op het gezicht toverden. Andere gingen zo ver terug dat ze volledig uit de herinnering verdwenen waren.
Wij stellen u hier twee Helmonders uit vroeger tijden voor, die men tijdens het Open Monumentenweekeinde kon ontmoeten. De eerste is Hannes van Aarle. Zijn beroep was leerlooier, maar tijdens kermissen verdiende hij een extra zakcent met het poetsen van de schoenen van de kermisgangers. Hij maakte reclame door de mensen in rijmen toe te spreken. De foto is genomen tijdens de Binderse kermis van 1901. Hij staat op de brug over de Ameide, waar de Markt overgaat in de Marktstraat. In die tijd had iedere hoek van Helmond een eigen kermis en die van het Binderseind viel altijd rond het feest van Petrus en Paulus op 29 juni. Hannes van Aarle, met als bijnaam De Poepert, overleed in 1912 op de oudemannenafdeling van het klooster aan de Markt.
De tweede figuur is Jan de Belleman, ofwel Jan Nooijen. Hij was van beroep vishandelaar, maar in Helmond was hij vooral bekend als stadsomroeper en aanzegger bij begrafenissen. Deze functie bekleedde hij tussen 1915 en het begin van de jaren 1950. Oudere Helmonders hebben hem dus nog zien optreden.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.