Wesselmanlaan
Onderstaande foto is afkomstig van een prentbriefkaart uit omstreeks 1900 en toont een prachtige laan: hoge bomen flankeren het zandpad. Een eenzame lantaarnpaal in de verte maakt duidelijk dat de laan een verkeersfunctie heeft. Het is dan ook, zoals de tekst op de prentbriefkaart aangeeft, de weg naar Aarle-Rixtel. Dat is niet zomaar hetzelfde als de straat die nu de Aarle-Rixtelseweg heet. Vroeger droeg de hele weg naar Aarle-Rixtel die naam. Toen de bebouwing zich uitbreidde en er een hele wijk ontstond in het buitengebied, kregen onderdelen van de oude Aarle-Rixtelseweg andere namen. Het gedeelte van de weg dat op de foto is afgebeeld kreeg de naam Jkr. Carel Wesselman van Helmondlaan. Dit refereerde aan de naam van de familie die de laatste heren van Helmond leverde: de familie Wesselman.
Op 19 oktober 1781 kocht Carel Frederik Wesselman het kasteel en de heerlijkheid Helmond. De familie Wesselman was er een van handelaars en grootgrondbezitters. Zij waren niet van adel. Carel Frederik zelf was toen hij de heerlijkheid kocht muntmeester in Utrecht. Zijn zoon, die ook weer Carel Frederik heette werd in 1841 in de adelstand verheven. De familienaam werd vanaf dat moment Wesselman van Helmond. Het opvallende is dat de toevoeging “van Helmond” werd gegeven toen de heerlijkheid Helmond al lang was verdwenen. In 1798 tijdens de Bataafse Republiek waren de heerlijke rechten afgeschaft. Hoewel de eigenaren van de oude heerlijkheden later wel weer wat van die rechten terugkregen, werden de heerlijkheden nooit meer hersteld.
De straatnaam verwijst naar een specifieke Wesselman, namelijk de Carel Frederik Wesselman van Helmond die leefde tussen 1859 en 1918. Hoewel de verkoop van het kasteel aan de gemeente pas na zijn dood geschiedde, was hij wel degene die aanstuurde op de verkoop. De naam Jkr. Carel Wesselman van Helmondlaan is natuurlijk een hele mond vol. In 1979 werd de naam vereenvoudigd en ging dit deel van de oude Aarle-Rixtelseweg voortaan Wesselmanlaan heten. De opname is gemaakt ter hoogte van de huidige Emmastraat. Die straat is overigens pas veel later ontstaan.
De vrouw op de foto staat echt te poseren voor de foto. Het is niet bekend wie de vrouw en wie de baby in de kinderwagen zijn. De vrouw heeft een dienstbodekapje op haar hoofd. Vermoedelijk is zij dan ook niet met haar eigen kind aan de wandel, maar met de baby van haar “mevrouw”.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.