Sprookjesoptocht
De geboorte van een troonopvolger in de Koninklijke familie heeft altijd de belangstelling van de bevolking van het land. Dat leidt tot artikelen in de kranten. En het bedrijfsleven probeert uit een dergelijke geboorte altijd een slaatje te slaan. Dat was niet anders bij de geboorte van prinses Beatrix in 1938.
De Zuidwillemsvaart van 31 januari is bijna geheel gewijd aan het bericht van de geboorte. De naam van het prinsesje is nog niet bekend. Wel zijn er verhalen over het lange wachten van de pers op het nieuws van de geboorte. Een achtergrondverhaal over geboorten en dopen in het huis Oranje. Gedichten die blijkbaar ter redactie gereed lagen. Een couplet van het gedicht “Aan het Prinsenkindje!” van Willem van Vlerken is erg vermakelijk. Het is duidelijk geïnspireerd door het gedicht “Constantijntje aardig keindje”.
Prinsenkindje, lief klein Vrindje,
Troetelkindje van heel ’t land,
Welkom, kleintje, zonneschijntje,
Trots en vreugd van Nederland!
Vorstelijk Wichtje, Sterrelichtje,
Zonneschichtje van omhoog,
Neêrlands liefste Wiegekindje,
Nassautelgje, leve hoog!
De Helmondse middenstand adverteerde met een hele pagina onder de kop “’t Is oranje ’t blijft oranje”. Van Boxtel in de Molenstraat riep op Neerlands feestjubel te beluisteren op een Philipsradio, in De Beurs bij Van Vilsteren kon die dag gratis gedanst worden. Tecklenburg op de Steenweg vroeg de inwoners om bij gelegenheid van dit heuglijke feest opgemaakte schotels te bestellen. Een dag later vertelt een advertentie dat in het Centraal Theater een oranjematinee wordt gehouden. Geboden wordt de film “Er is een prinses geboren”, die gewijd is aan het koninklijk huis. Daarnaast wordt de zangfilm “Zingt allen mee in deze blijde dagen”gedraaid. Op die dag al laat drukkerij Helmond weten dat negen dagen na de geboorte een geïllustreerd oranjeboek voor de Nederlandse jeugd zal verschijnen.
Eén februari werd een nationale feestdag gehouden. De Helmondse inbreng daarin bestond uit een sprookjesoptocht door de jeugd en een taptoe. Deze foto laat de groep Sneeuwwitje zien van het buurtcomité Steenweg. Tweede van links is Bea Heinemans te zien. Dat staat op de beschrijving bij de foto. Er is geen verschil gemaakt tussen de voorste en de achterste rij. Aannemelijk is daarom neem dat zij de meest linkse kabouter is. De foto is genomen in de Julianalaan, gezien vanaf de Kanaaldijk. In de Julianalaan was het vertrekpunt van de stoet. Al weken was door de buurtcomité’s gewerkt aan de wagens. De weersomstandigheden waren niet geweldig. In de ochtend was er een zuidwesterstorm, waardoor vele vlaggen sneuvelden. In de middag was het iets rustiger, zodat de hele tocht gelopen kon worden.
Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.