Uw selectie
Molenstraat 162
Het archief van Publieke Werken van de Gemeente Helmond, berustende bij het Regionaal Historisch Centrum bevat een heleboel foto’s met beschrijvingen van panden die in de jaren zestig en zeventig door de gemeente zijn aangekocht. Vaak was het lot van deze panden de sloop. Niet alleen voor de aanleg van de Kasteeltraverse, maar ook voor de toegangswegen ernaar toe is door de Gemeente Helmond veel aangekocht en gesloopt. De foto’s geven daarmee een prachtig beeld van het verdwenen Helmond.
Toneeltraditie
Wist U dat Helmond een rijke toneeltraditie kent? Veel verenigingen ontstonden aan het einde van de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw.
De muziekkiosk
De muziekkiosk op de Markt in Helmond.
De Hulsbosch, een boerderij met geschiedenis
Aan de Mierloseweg ontstond in 2008 onrust over sloopplannen van boerderij “De Hulsbosch”. De leegstaande boerderij zou plaats moeten maken voor een appartementsgebouw. In de buurt werd een actiecomité opgericht dat wil dat het pand bewaard blijft. De tegenstand is gedeeltelijk ontstaan omdat bewoners aan de Oranjelaan niet graag een groot gebouw achter hun tuin willen zien verschijnen.
Het patronaat
Het patronaatswerk ontstond in het begin van de twintigste eeuw. De beweegredenen hiervoor worden beschreven in de besluiten die genomen zijn tijdens de diocesane katholiekendag op 20 augustus 1905.
Kloostersteeg
Dit artikel gaat over een klein straatje in Helmond, de Kloostersteeg, die loopt vanaf de Molenstraat naar Doorneind. De straat heeft in 1920 zijn naam gekregen en werd vernoemd naar het dichtbij gelegen klooster van de paters Kapucijnen. Nu ligt het Zuidende tussen de toenmalige tuin van de paters en het straatje, zodat het verband met het klooster en de steeg niet meer zo duidelijk is.
ZOEKEN...