Koninginnedag in augustus
Koninginnedag in de zomer? Tot en met 1948 – in de oorlog clandestien - vierde Nederland Koninginnedag op 31 augustus, de dag waarop Wilhelmina verjaart. In 1907, op een zonnige zaterdag, is dat voor de 27e keer.
Ook toen was Koninginnedag een echt kinderfeest. Op die zonnige zaterdag gaan ’s middags de jonge en iets grotere kinderen in een optocht door de stad. Ze lopen met bloemen versierd mee of zitten op met bloemen opgetuigde karren en wagens. De Koninklijke Harmonie Apollo’s Lust omlijst de stoet met vrolijke deunen en pittige marsen.
Augustinus Meulemans van Hotel Stad Rotterdam aan de Markt heeft ook een wagen opgetuigd met fris dennengroen en kleurige bloemen. Zijn dochters en een neefje, allen feestelijk getooid met muts of pet, zitten als schatten tussen dat groen om aan het publiek getoond te worden. Aan Jan van Ham als koetsier de taak om het paard en zijn vrachtje in goede banen te leiden. Alvorens de poort door te rijden om op de Markt deel te nemen aan het defilé voor de juryleden, is het hele spektakel achter het pand op de foto vastgelegd.
Wel is Koninginnedag in deze jaren met een zorgelijke ondertoon gevierd, zo valt ook in de krant van die dag te lezen. Het huwelijk van Wilhelmina en Hendrik blijft ongewild kinderloos en lang ziet het er naar uit dat met Wilhelmina de Oranje’s zullen uitsterven. Juliana’s geboorte op 30 april 1909 brengt daar verandering in.
Van deze beslommeringen hebben de kinderen op de foto vast geen weet. De grootsten zullen later op de dag het grote vuurwerk mogen zien. Op het afsluitende bal is uiteraard geen plaats voor hen. Dat gemis hebben ze tijdens de lange regeerperiode van Wilhelmina kunnen inhalen, op de laatste dag van augustus.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.