Zuid-Willemsvaart
De serie foto’s die het Regionaal Historisch Centrum heeft waarop de Zuid-Willemsvaart staat afgebeeld is zeer groot. Het kanaal heeft dan ook een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Helmond. Sinds de opening van de kanaalomlegging in de jaren 1980 is het een rustig water geworden, maar daarvoor hebben de Helmonders heel vaak staan te wachten voor een van de openstaande bruggen.
Nadat het kanaal in de twintiger jaren van de negentiende eeuw werd gegraven, kon Helmond zich pas ontwikkelen tot een industriestad. Niet alleen kwamen via het kanaal grondstoffen en brandstof naar Helmond, ook de vervaardigde producten beleefden via het kanaal het eerste deel van hun reis om hun bestemming te bereiken.
Hierbij presenteren wij u een plaatje van de Zuid-Willemsvaart uit ongeveer 1930. De foto is genomen vanaf de voetgangersbrug die naast de Veestraatbrug lag. Het moet een mooie rustige dag zijn geweest, want het water is rimpelloos. De aangemeerde boten weerspiegelen in het water. Rechts is een stukje van de Kanaaldijk N.O. te zien en een deel van de Havenweg. Er rijden enkele auto’s, maar het autoverkeer is niet zo druk dat het alleenheerser is op straat. Een fiets en een voetganger bewegen zich midden op de rijweg voort. Boven de huizen aan de Havenweg is nog net zichtbaar de opbouw op de gashouder. Deze gashouder stond bij de in 1862 opgerichte gasfabriek. De gashouder op de foto dateert uit 1896. In 1958 werd deze vervangen. In de zeventiger jaren werd de gasfabriek afgebroken.
Verderop langs het kanaal is de fabriek van Diddens en Van Asten nog te herkennen. Rechts op de voorgrond ziet u de panden tussen de Veestraat en de Havenweg. Op de hoek is de lunchroom van Beerens gevestigd.
bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.