Welkom bij de verhalen van RHCe. Ontdek de regio en filter op thema.
Uw selectie
De marechaussee op de Grote Berg
Bij Besluit van 26 oktober 1814 werd door koning Willem I, naar voorbeeld van de Franse gendarmerie, het ´Corps de Marechaussée´opgericht. Pas zo’n vier jaar later laat de gouverneur van Noord-Brabant aan de gemeente Eindhoven weten dat er in Eindhoven een brigade van de marechaussee gevestigd zal worden.
Eindhoven in de jaren 1970.
De Eindhovense Scheurkalender van 2006 nam de scheurder mee naar de roerige jaren zeventig van de twintigste eeuw. Die jaren werden grotendeels gekenmerkt door het activisme.
Gelukkig met Spaanse hulp.
‘Philips is zeer gelukkig met de Spanjaarden’, zo schreef een dagbladjournalist die in 1963 een artikel wijdde aan een nieuw verschijnsel in Eindhoven. Hij doelde dus niet op de Sint en zijn helpers die Eindhoven al sinds mensenheugenis bezoeken, maar op de ongeschoolde landarbeiders die door Philips naar Eindhoven waren gehaald.
Luchtgevaar op Lavendelplein
Reeds in 1930 werd door de regering een plan gemaakt om een Luchtbeschermingsdienst op te richten. Men begreep dat in een moderne oorlogsvoering de burgerbevolking volkomen weerloos was tegen alle soorten bommen.
Klot, leem en carnavalskeien
Peellands bodem heeft in de loop der tijden het Peelvolkje veel gegeven: van brandstof en landbouwgrond tot fossielen en archeologische schatten uit oude culturen, zoals de gouden Romeinse helm. Velen hebben met hard werken hun brood verdiend in de veenderijen, de turfstrooiselindustrie en de landbouw. In de hoogtijdagen van de veenbedrijven was er nog geen sprake van een uitbundig en meerdaags feest als carnaval, dat het werk even doet vergeten. De carnavalsverenigingen in de Peel zijn pas ontstaan in de tweede helft van de 20ste eeuw. Enkele van die carnavalsclubs zijn door hun naam en symboliek wel verbonden met de Peelgrond.
Feest
Vanwege het 20-jarig bestaan van Open Monumenten Dagen in 2006 stond dat jaar op zaterdag 9 en zondag 10 september het thema ‘feest’ centraal. Feest en monumenten in de Peel was daarom deze keer het onderwerp van ‘Peel in Perspectief’.
De fonteinen van burgemeester Wijnen
Op woensdag 16 november 2006 werd op het Burgemeester Ruttenplein, bij het Astense winkelcomplex ’t Kompas, de replica van de leeuwenfontein van burgemeester Wijnen onthuld. Deze is gemaakt door Beeld- en Steenhouwers Atelier Joop Utens uit Echt. De oorspronkelijke fontein, die vele jaren het Koningsplein heeft gesierd, is in 1999 noodgedwongen uit het dorpsbeeld verwijderd. Ze was onherstelbaar beschadigd. Die oude fontein was in 1935 een geschenk van de inwoners van Asten aan hun geliefde burgemeester Willem Wijnen die toen zijn 25-jarig burgemeesterschap vierde.
ZOEKEN...