De marechaussee op de Grote Berg

De weinig gerieflijke arrestantencel in de voormalige kazerne.

Bij Besluit van 26 oktober 1814 werd door koning Willem I, naar voorbeeld van de Franse gendarmerie, het ´Corps de Marechaussée´opgericht. Pas zo’n vier jaar later laat de gouverneur van Noord-Brabant aan de gemeente Eindhoven weten dat er in Eindhoven een brigade van de marechaussee gevestigd zal worden.

Die brigade zou bestaan uit een luitenantcommandant, een wachtmeester en tien manschappen en zou dienst gaan doen in Eindhoven en omliggende gemeenten. Het gemeentebestuur reageert meteen en wijst er op dat er geen publieke gebouwen zijn om de brigade te huisvesten. Desondanks arriveert de brigade op 23 juni 1818 in Eindhoven, een officier, een brigadier en zeven manschappen. Eerst werden ze bij burgers onder gebracht, na een tijdje konden ze terecht in de Latijnse school bij de Catharinakerk. In 1822 kon de gemeente een stuk grond kopen aan de Grote Berg en werd de bouw van de kazerne aangenomen voor fl. 5825,- door de Tilburgse metselaar Arnoldus Ader. Met zekerheid is het niet te zeggen maar eind 1825 of begin 1926 betrekt de marechaussee de nieuwe kazerne aan de Grote Berg.

Op 13 september 1921 verschijnt in het Eindhovens Dagblad een artikel waarin gemeld wordt dat de nieuwe marechausseekazerne aan de Tuinstraat in Stratum gebouwd zal worden. Die aan de Grote Berg had toen zo’n honderd jaar dienst gedaan. Thans is er de Wereldwinkel in gevestigd en wie de kans heeft om de binnenplaats te bekijken zal er nog de ijzeren ringen zien waaraan de paarden werden vastgebonden. Verder is ook de cel intact gelaten. Degene die hier met de kerst gevangen zat vierde dus echt een eenzame kerst.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Eindhoven heeft een Albert Heijn
De windmolen van Kampers.
Grote en gevaarlijke voorjaarsschoonmaak in het Eindhovensch Kanaal; zoeken naar explosieven, mei 1949. Fotograaf: Frans van Mierlo, Foto Visie.
Muziekzaal Geenen rond 1917 op de hoek van de Steenweg en de Kromme Steenweg.
images/hourglass.png

ZOEKEN...