Uw selectie
De Markt vanaf de Lambertuskerk
Onderstaande prentbriefkaart is van een niet al te goede kwaliteit. Hij is wat vaag, maar geeft een mooie aanblik van de Helmondse Markt vanaf de Lambertuskerk. De opname is gemaakt rond 1930, toen het pand waarin ’t Schaapje van 1805 en later de firma Notten zat, al een café was geworden. Helemaal vooraan links is nog een stuk van het dak van het pand De Valk te zien. Het is het stuk waar Van de Burgt zijn boek- en kantoorboekhandel had.
"Van dat manneke zul je raar opkijken"
In de artikelen "3.398 kilometer in 23 dagen", en “Zijn gelaat is enigszins brons getint” was is te lezen hoe Johannes Antonius van Lieshout zijn reis naar Rome begon, en daar de Paus ontmoette. Hier leest u over zijn terugkeer naar Helmond.
3.398 kilometer in 23 dagen
In het jaar 2009 zijn er ongeveer duizend pelgrims naar Rome geweest, waaronder zo’n 200 mensen uit zuidoost Brabant. Die pelgrimage werd georganiseerd door het Bisdom den Bosch in het kader van haar 450-jarig bestaan. De paus ontving hen in audiëntie op het Sint Pietersplein. De reis werd met diverse vervoermiddelen ondernomen, het vliegtuig, de trein en de auto. In 1931 gebruikte Johannes Antonius van Lieshout de fiets om in Rome te komen. Vanuit Helmond had hij daar heen en terug maar 29 dagen voor nodig, wat hem tot een nationale beroemdheid maakte. Ook hij werd in Rome door de paus in audiëntie ontvangen.
Theo Driessen Instituut
Het Theo Driessen Instituut is welbekend in Helmond. Over dat instituut en zijn naamgever valt dan ook heel wat te vertellen. Over de student aan het seminarie, die toch meer zag in het lesgeven aan kinderen dan in het priesterschap. Over zijn liefde voor Gregoriaanse muziek en de Ward-methode. En over de activiteiten in het instituut dat zijn naam draagt. Te veel om in een kort verhaal te stoppen. Daarom beperkt dit artikel zich voornamelijk tot de bouw van het instituut.
Wit-Gele Kruisgebouw
Onderstaande foto laat goed zien hoeveel de binnenstad van Helmond de afgelopen decennia veranderd is. Jongere Helmonders zullen misschien even goed moeten kijken om de plaats waar de foto genomen is te herkennen. Oude Helmonders herkennen het gebouw waarschijnlijk als het Wit-Gele Kruisgebouw aan Smalle Haven en Parkweg waar zij naar toe gingen voor zuigelingenzorg en tbc-onderzoek. De foto is genomen vanaf de Kasteeltraverse. Links is nog net de trap te zien, waarmee voetgangers op de traverse kunnen komen. En boven de gebouwen links steekt de bierreclame uit aan de Kasteellaan. Dit stukje Helmond ziet er nu heel anders uit en toch dateert de foto slechts van 1982.
Sinterklaas 3
Onderstaande Sinterklaasadvertentie kan goed dienen als kleurplaat. In het echt is hij een halve pagina groot. Sinterklaas en Piet staan op de stoomboot, die volgeladen is met grote pakketten voor de firma Van Gemert in Helmond.
"Er daagt een dag na elke nacht, voorbij trekt iedre wolk."
Met deze strofe uit het gedicht “Het lied der achttien doden” van Jan Campert herdenken we de bevrijding van Helmond op 25 september 1944.
ZOEKEN...