Groet uit Helmond
Een algemeen beeld van Helmond wordt gegeven op een ansichtkaart uit 1907. De basis van de kaart kon voor iedere gemeente gebruikt worden. De letters van “GROET” zijn standaard, waarna de gewenste gemeentenaam en wat plaatjes uit die gemeente op de standaardkaart gedrukt werden. De letters bestaan uit houtstronken die bevallige chique dames tot steun dienen. Kinderen rusten op de dwarsbalken van de letters. Alleen de letter “T” is anders. Daar staat een minder chique geklede vrouw in Tiroler kleding. Ook de jongen en het meisje op de achtergrond van de “T”, zijn in Tiroler kleding. Aan de horizon zijn bergen te zien. Het zou zomaar kunnen dat de kaart oorspronkelijk voor is Tirol ontworpen en later algemener verspreid is.
Het ontwerp van de kaart mag dan niets Helmonds hebben, de gebruikte foto’s hebben dat zeker wel. Drie delen van de stad zijn te zien. De bovenste foto is genomen vanaf het Stationsplein in de richting van de Weg op den Heuvel. Helemaal links is nog een klein stukje te zien van het huis waar Piet de Wit, die van de dekenfabriek, gewoond heeft. Het oog wordt op deze foto direct getrokken naar het kantongerecht. Toen de foto genomen werd, moet het gebouw heel nieuw zijn geweest. De kaart is verstuurd in 1907, terwijl het kantongerecht op 28 december 1906 in gebruik werd genomen.
De middelste foto laat het kanaal zien vanaf de Veestraatbrug. Vanaf de aanleg van het kanaal werd een deel van de oude stadsgracht als haven gebruikt. In 1883 was die haven te klein geworden en daarom werd het kanaal aan de stadskant, vanaf de Veestraatbrug, verbreed om als haven gebruikt te worden. De oude haven, op de plaats waar nu het Havenplein is, werd in 1884 dichtgegooid. Die verbreding van het kanaal is op de foto goed te zien. Een schip ligt er aangemeerd en uit dat schip zijn balen geladen, die op de achtergrond op een kar met paard geladen worden.
De onderste foto toont de overkluizing van de Ameide (zie ook 'Groenewoud'). Op de oorspronkelijke foto is heel duidelijk te zien dat er gewerkt wordt aan die overkluizing. Op deze ansichtkaart zijn de werkzaamheden echter veel minder opvallend. Dit is een ingekleurde foto en daarbij zijn de zandhopen die ontstonden door het uitgraven mee groen geverfd. En het grijze van de rioolbuis is bij het inkleuren mooi blauw gemaakt. Waarschijnlijk omdat men niet in de gaten had, dat het geen water was. De productie is duidelijk gedaan door iemand die niet uit Helmond kwam. Hij kende de situatie niet en wist niet dat het water juist niet meer zichtbaar was. En als hij uit Helmond was gekomen, had hij wel geweten dat het niet Groenewand, maar Groenewoud moest zijn.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.