Uw selectie
"Er daagt een dag na elke nacht, voorbij trekt iedre wolk."
Met deze strofe uit het gedicht “Het lied der achttien doden” van Jan Campert herdenken we de bevrijding van Helmond op 25 september 1944.
De Watermolenwal.
In 2006 kreeg het centrum van Helmond een ander aanzien. Hiertoe behoorde ook de Watermolenwal. Deze vormde in de middeleeuwen een onderdeel van de verdedigingswerken van de stad. Ook de namen Zuid- en Noord-Koninginnewal en Ameidewal herinneren hier nog aan. Het te bebouwen gebied ligt dus net buiten de middeleeuwse stadswallen.
Het nieuwe centrum van Helmond.
In het Masterplan Centrum Helmond Deelplan 1 van 2006 worden de bouwplannen van de gemeente gevisualiseerd voor het gebied tussen het kanaal en de Markt en dat tussen Havenweg en Oostende. In dat gebied moet het nieuwe centrum van Helmond komen.
De Helmondse Markt in 1975 en 1910
Zo sterk zijn onze dozen
Op 30 oktober 1959 sjokten drie olifanten achter een vrachtwagen van de firma Van Dam over de Helmondse Markt. Zij gingen bewijzen dat de dozen die bij Van Dam op de grens van Aarle-Rixtel en Helmond werden gefabriceerd echt zo sterk waren als de slogan “zo sterk zijn onze dozen” beweerde. Op hun tocht konden ze zich al voorbereiden op het kunststukje dat ze zouden moeten gaan uitvoeren, want het logo met de olifant op de doos bevond zich vlak voor hen op de achterzijde van de vrachtwagen. Dat logo stond voor de kwaliteit van de golfkartonnen dozen die al vanaf 1909 aan de Zuid-Willemsvaart werden geproduceerd. Van Dam’s dozen doorstonden tot ongeloof van velen met gemak het gewicht van de drie en een halve ton wegende olifanten.
Slagerij Wilde in de Heistraat
In 1880 heeft Petrus Joosten twee huizen in Helmond op een flink stuk grond op wat toen het Binderseind heette, maar nu de Heistraat. Twee jaar later laat hij er twee huisjes bijzetten. Het is de tijd dat de industrie in Helmond begint te groeien en daarmee ook de Helmondse bevolking. Er is grote behoefte aan woonruimte, maar het scheppen van die ruimte wordt nog volledig over gelaten aan het particuliere initiatief. Op veel plaatsen in de stad zien mensen, die een stukje land hebben liggen, hun kans schoon en laten op dat stukje grond huizen bouwen. Die worden dan weer verhuurd, zodat ze een geregelde bron van inkomsten gaat vormen.
Poorten
In vroegere tijden was een poort erg belangrijk voor een stad. De burgers van Helmond werden in de middeleeuwen poorters genoemd. Dat waren degenen die tot de Helmondse gemeenschap behoorden en binnen de stadspoorten bescherming vonden. Hun namen werden genoteerd in het poorterboek.
ZOEKEN...