Sinterklaas 3
Onderstaande Sinterklaasadvertentie kan goed dienen als kleurplaat. In het echt is hij een halve pagina groot. Sinterklaas en Piet staan op de stoomboot, die volgeladen is met grote pakketten voor de firma Van Gemert in Helmond.
De naam Van Gemert is in Helmond ook als meubelzaak bekend. De advertentie doet echter vermoeden dat Van Gemert in 1925 een speelgoedzaak is. Toch is dat niet zo. Er is namelijk een kwitantie van de firma uit 1915 met daarop vermeld de waren die in de winkel verkocht worden: “Manufacturen, behangerij, meubelen, enz.” Het speelgoed dat in de Sinterklaasadvertentie de boventoon voert, zal in de rest van het jaar onder “enz.” gerangschikt zijn. Op een rekening uit 1908 wordt een nog veel uitgebreider assortiment genoemd: “Magazijn van alle soorten beddenartikelen. Groote keuze in ijzeren en houten ledikanten en wiegen”. Vervolgens worden nog een heleboel specialiteiten opgesomd; van karpetten tot meubelstoffen en van wasdoek tot stoffering.
In Helmond begint het voor de firma Van Gemert allemaal op 24 februari 1864. Dan vestigt zadelmaker Roelof van Gemert zich vanuit zijn geboorteplaats Vierlingsbeek in Helmond. Hij gaat werken bij de zadelmakerij van Luijten op de Markt. Luijten zelf is het jaar daarvoor overleden. Vermoedelijk leidt Van Gemert, als volleerd zadelmaker, het bedrijf. Een jaar later verhuist het bedrijf naar de Binderstraat. Dat is het stuk tussen stadhuis en Watermolenwal, dat nu ook Markt heet. In 1867 gaat de familie Luijten naar Brussel. Van Gemert blijft nog even als zadelmaker in het pand aan de slag, maar bij zijn huwelijk met Petronella Raijmakers in 1869 vestigt hij zich in de Ameidestraat. In het begin van de jaren zeventig gaat hij naar de Veestraat, naar het pand dat later nummer 10 zal krijgen. Daar zal de firma tientallen jaren blijven zitten en uitgroeien tot een grote meubelzaak. De winkel zit aan de straat, maar achter het pand bevindt zich een grote werkplaats. Die werkplaats is de oude brouwerij van Van Hoeck. Van deze familie koopt Roelof van Gemert het huis, de brouwerij en een tuin een kleine tien jaar later. Tot 1941 blijft de winkel aan de Veestraat. Roelof zelf is dan al lang overleden. Hij sterft in 1920, maar twee zoons en een dochter zetten het bedrijf voort. De cadeaus voor Van Gemert in de Sinterklaasadvertentie worden allemaal naar de Veestraat gebracht om daar in de etalage uitgestald te worden.
In 1941 wordt een nieuwe winkel geopend onder de naam ’t Binnenhuis. Die staat aan de Markt. Het aardige is dat de winkel in de, weliswaar aangepaste, panden komt waar tevoren het Schaapje van 1805 zat (zie ‘'t Schaapje van 1805’ ).
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven; krantencollectie.