Uw selectie
De tramstraat
Vóór de aanleg van de Julianabrug liep er een brug over het kanaal in het verlengde van de Waardstraat. Hoewel de tram nog voor de brug afsloeg, werd de Waardstraat ook wel de Tramstraat genoemd werd. Op de brug staat het jaartal 1869. Behalve die brug kreeg Helmond in dat jaar nog een andere belangrijke verbinding. In dat jaar werd ook de spoorweg vanaf Eindhoven geopend. De tramlijn is van later datum. Die dateert uit 1883.
Speeltuinen in Helmond
Speeltuinen zijn er in Nederland sinds de jaren tachtig van de negentiende eeuw. De speeltuinverenigingen zijn er sinds 1900. In dat jaar richt scheepstimmerman Uilke Jans Klaren de vereniging Oosterspeeltuin op. Dit is de eerste speeltuin voor de arbeidersjeugd, die geleid wordt door de arbeiders zelf. De oudere speeltuinen waren in handen van de gegoede burgerij. Na de Oosterspeeltuin zullen er nog een heleboel volgen. Sinds 1931 bestaat er een landelijke organisatie waarbij plaatselijke tuinbouwverenigingen zich aan kunnen sluiten, de NUSO, de Nederlandse Unie van Speeltuin Organisaties.
Bevrijdingsfeesten 1945
Hoewel binnen Nederland 1945 herdacht wordt als het jaar waarin het bevrijd werd, was voor Helmond die bevrijding al in september 1944 een feit. Toch werd de bevrijding ook in Helmond pas in 1945 groot gevierd.
Gewestdag bij Helmond 800
In 1978 werden in het kader van het 800-jarig bestaan van Helmond allerlei feestelijkheden georganiseerd. Ook de gewestdag van dat jaar kreeg een publiekstrekker in de vorm van een ballonnenwedstrijd voor de gemeenten die tot het gewest Helmond behoorden.
Vossenstraat
De naam Vossenstraat in Helmond is al heel oud en er is onduidelijkheid over de betekenis. Gaat die naam terug op het dier vos, of is er, net als bij de Wolfstraat, vernoemd naar een familie die er gewoond heeft?
Scouting Helmond 75 jaar
In 2005 vierde de Helmondse scouting haar 75-jarig bestaan. De geschiedenis van de Helmondse scouting, en vooral van de deelname aan verschillende jamborees, is in 1995 door H. Löring en R. van den Elsen beschreven in Helmond ter Jamboree! In dagboeken van deken Rath in het archief van de parochie St. Lambertus zitten verschillende foto’s van de jamboree op Vogelenzang bij Haarlem in 1937. De verkennerij was in Helmond vooral een katholieke aangelegenheid waarbij de geestelijkheid nauw betrokken was. Daarom zijn foto’s van de scouting te vinden in het archief van deken Rath.
De oude parochiekerk in De Hage
De eerste parochiekerk van Helmond lag niet in het huidige stadscentrum, maar in De Hage, dicht bij het oudste kasteel van Helmond. Wanneer de kerk daar gebouwd is weten we niet. In 1178 bevestigt paus Alexander III dat het klooster van Floreffe het patronaatsrecht heeft over zowel de moederkerk van Aarle-Rixtel als de filiaalkerk in Helmond en de kerk van Lieshout. Dat houdt in dat deze abdij de priesters in de kerk mag benoemen. Na 1200 komt het centrum van de nederzetting Helmond in het huidige centrum van de stad rond de Markt te liggen. Daar wordt, op de plaats van de huidige Lambertuskerk, een kapel gesticht, omdat het bezwaarlijk is voor de Helmonders om iedere keer naar De Hage te gaan. Maar de kerk en het kerkhof blijven tot de tweede helft van de vijftiende eeuw buiten de stad liggen. Jan van Berlaer neemt in 1425 in zijn testament een legaat op voor de bouw van een parochiekerk binnen de stadswallen
ZOEKEN...