Uw selectie
Carnaval
Carnaval is een volksfeest dat al eeuwen gevierd wordt. De oudste benaming van carnaval wordt gevonden op een acte in het Italiaanse Subiaco daterend van 965, terwijl in Brabant de oudste datering stamt uit 1413.
De Parklaan: van wonen naar werken op stand
Als je rond lunchtijd door de Dommelstraat loopt in de richting van de Parklaan, komen veel pauzerende mensen je tegemoet, keurig gekleed in kostuum en mantelpak. Niets nieuws onder de zon. Honderd jaar geleden was een chique uitdossing bepaald geen onbekend gegeven in de Parklaan. De Eindhovense fabrikanten hadden Tongelre (vanaf 1920 behorend tot Eindhoven) net ontdekt als rustige woonomgeving.
De Aalsterweg: handelsroute bezaaid met pleisterplaatsen
In het artikel over de Parklaan bleek dat voetbalvereniging Eindhoven in 1925 plaats moest maken voor woningbouw in de Villaparkwijk. De vereniging kwam terecht op het gemeentelijk sportpark aan de Aalsterweg. Deze weg nemen we deze keer nader onder de loep.
Keizersgracht, Grote Berg, Kleine Berg: aan de Eindhovense grachten
In de vorige editie van Eindhoven Business zagen we dat notaris Fens aan de Aalsterweg zijn buitenverblijf genaamd Kortonjo had. Hij verbleef daar om de drukte van de stad te ontvluchten. We vinden zijn hoofdverblijf, villa Fens, aan de Keizersgracht. Daar gaan we dit keer naar toe en maken een rondje via de Grote en Kleine Berg.
De Hooghuisstraat: de stille kracht in het roerige centrumgebied
Winkels, stijgende koopkracht, groeiende omzetsnelheid van winkelwaar, verkeer, oorlog; al deze factoren hebben hun uitwerking gehad op de ontwikkeling van het centrum van Eindhoven. De behoefte aan een oost-westverbinding in de stad was in 1930 de reden voor het ontstaan van de Hooghuisstraat. Zo’n 40 jaar later deed deze behoefte -letterlijk én figuurlijk- nog veel meer stof opwaaien rondom de Hooghuisstraat.
Het bruggetje tussen de Paradijslaan en Elzentlaan
De Paradijslaan en de Elzentlaan liggen in het verlengde van elkaar, maar hebben een verschillend karakter. De Elzentlaan met zijn vele villa’s dateert uit begin jaren ’20 van de vorige eeuw, de Paradijslaan met zijn gevarieerde bebouwing is van oorsprong veel ouder. Een bruggetje tussen de twee straten is er zowel letterlijk als figuurlijk. Het letterlijke bruggetje spreekt voor zich, het figuurlijke is Architectenbureau De Bever. De grondlegger van dit bureau, Louis Kooken, en zijn opvolgers ontwierpen voor beide lanen een aantal woningen. Het bureau zelf is sinds 1935 gevestigd aan de Paradijslaan, tegenover het landgoed waaraan de laan haar naam te danken heeft.
Elkaar kruisende verbindingswegen
Makkelijk van A naar B komen. Dat is vaak de reden voor de aanleg van een verbindingsweg. De Nieuwstraat en de Hermanus Boexstraat zijn daar een voorbeeld van. De aanleg van de Nieuwstraat kwam voort uit de behoefte zich sneller van het station naar de Markt te verplaatsen, de Hermanus Boexstraat verbond de Markt aan het 18-Septemberplein. In dit artikel maken we een kruis over de lijn Nieuwstraat, Marktstraat en Vrijstraat en de lijn Hermanus Boexstraat, Markt en Jan van Lieshoutstraat.
ZOEKEN...