Uw selectie
De veste van Helmond
Op het eerste gezicht lijkt Helmond, behalve het kasteel, weinig voorbeelden van verdedigingswerken te kennen. Echter, wanneer de stad vanuit een niet alledaags gezichtspunt bekeken wordt, blijkt er nog een andere herinnering te zijn aan een meer turbulent verleden. De stratenloop in het centrum toont namelijk nog veel van de oude veste van Helmond. Het stratenpatroon was kruisvormig met de assen Markt-Kerkstraat en Veestraat-Ameidestraat. Aan het einde van die straten lagen de vier stadspoorten die men door moest om de stad binnen te kunnen komen of te verlaten.
Trambrugweg
Een opname van de Trambrugweg omstreeks 1925 op het punt net voor de kromming in die weg. Links zijn huizen te zien aan de Mierloseweg. Rechts een deel van de fabriek van Carp met de grote schoorsteen. Dit is een voor Helmond zeer belangwekkend gebied.
Annexatie
Op 1 januari 1968 werd het Helmondse grondgebied fors uitgebreid door annexatie van grond van de gemeenten Aarle-Rixtel, Bakel, Deurne, Mierlo, Someren en Stiphout. Het argument voor die annexatie was dat de stad dusdanig gegroeid was dat uitbreiding op het eigen grondgebied niet meer mogelijk was. De wens tot annexatie was niet iets dat in de jaren zestig van de twintigste eeuw zo maar opkwam.
Vossenberg krijgt vorm
De stadsvernieuwings in de Helmondse Binnenstad behelsde naast renovatie, ook een grootschalige kaalslag. Sloop vond onder meer plaats in de Wezelstraat. Inmiddels bestaat deze straat geheel uit nieuwbouw. Precies 80 jaar geleden had de straat eenzelfde aanblik. Splinternieuwe huizen werden in oktober 1924 betrokken door de nieuwe bewoners. Deze kijk vanaf de Bakelse Dijk in de Wezelstraat laat een paar bouwvakkers zien die de laatste hand leggen aan de schuur en de muur in de ronding van de straat.
Badhuis De Hoop een schadepost?
Vanaf 21 december 1929 exploiteert RK Woningbouwvereniging De Hoop een badhuis aan de Pastoor van Leeuwenstraat (toen nog Tolpostweg) in Helmond. Een onderneming die vanaf het begin verliesgevend is. Dit gegeven noopt Paul Kuypers in zijn boek over de eerste 40 jaren van de woningbouwvereniging (1917-1957) tot de vraag of het badhuis een schadepost, ja zelfs een misgreep is.
Weg op den Heuvel 33-35
Het verhaal van de huizen aan Weg op den Heuvel 33 en 35 is grotendeels gelijk aan dat van nr.31.
Schoenhandelaar Stevens
Hier ziet U een reclamebiljet van de firma Stevens, een firma die in Helmond zeer lang een bedrijf aan de Markt heeft gehad. Francis Arnoldus Stevens, die in 1808 in Huisseling geboren werd, oefent in 1839 al het beroep van leerlooier uit in Helmond.
ZOEKEN...