Trambrugweg
Een opname van de Trambrugweg omstreeks 1925 op het punt net voor de kromming in die weg. Links zijn huizen te zien aan de Mierloseweg. Rechts een deel van de fabriek van Carp met de grote schoorsteen. Dit is een voor Helmond zeer belangwekkend gebied.
De Helmondse onderwijzer, historicus en archivaris Jacques Heeren (1889-1967) wist in 1924 op deze plaats het Oude Huys, het oudste kasteel van Helmond, te lokaliseren. Heeren vermeldt dat in 1917 “bij het graven van de fundamenten van den grooten schoorsteen dier fabriek is men enkele meters onder den beganen grond gestooten op een zware houten balklaag, die allerwaarschijnlijkst een deel van dit oude gebouw heeft uitgemaakt”. Bij de opgravingen in de jaren 80 bleek dat Heeren inderdaad gelijk had.
Deze foto is overigens zeer merkwaardig. Uit de tijd dat zij gemaakt is, kennen we weinig nieuwsfoto’s. Het opstellen en instellen van een fotocamera was een heel gedoe en voor alles klaar was, was de te filmen gebeurtenis vaak al weer voorbij. Toch hebben we hier wel degelijk te maken met een nieuwsfeit. De mast rechts op de foto is aan het omvallen. Hij helt al in een hoek van ongeveer 45 graden. De touwen waarmee de mast gespannen was hangen helemaal los en helemaal links ziet U drie mannen die zo hard als ze kunnen wegrennen. De man op de bakfiets, die blijkbaar zojuist de mast gepasseerd is, kijkt verbaasd om.
Er is niet te achterhalen wat er precies gebeurd is. Wellicht heeft het in de krant gestaan, maar het zoeken naar een bericht over een omgevallen mast, heeft alleen zin als de datum ongeveer bekend is. “Omstreeks 1925” is als vermelding niet voldoende. Ook de jaarverslagen van de brandweer zijn nagekeken. In geval van een ongeluk zouden die eventueel assistentie verleend kunnen hebben. Maar in de jaren 1921-1926 wordt er niets over vermeld. Het blijft daarom een raadsel wat er precies aan de hand was.
Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.