Uw selectie
Van veldwachter tot politieagent: een geschiedenis van politie Valkenswaard
In 1947 werd bij Koninklijk Besluit bepaald dat de gemeente Valkenswaard haar eigen gemeentelijk politiekorps mocht stichten. Hiermee ging een ‘sedert ruime tijd gekoesterde wens in vervulling’, aldus toenmalig korpscommandant Jos Körner in zijn eerste jaarverslag. In dit artikel zullen we gaan kijken naar de ontwikkeling die de politie in Valkenswaard doormaakte.
Tentoonstelling over (bijna) een eeuw trouwen in Kasteel Helmond
T/m 21 oktober toont Museum Helmond een tentoonstelling over (bijna) 100 jaar trouwen in Kasteel Helmond. Vanaf 1923 wordt er in het kasteel getrouwd. Reden temeer voor het museum om de geschiedenis in te duiken, en het publiek te laten zien hoe er in de tijd is getrouwd in Kasteel Helmond. Topstuk van de tentoonstelling is een bruidsjurk gemaakt van Royal Dutch wax, de stof is beschikbaar gesteld door Vlisco Helmond.
Bewoningsgeschiedenis van de vooroorlogse huizen in de gemeente Asten
Woont u in het buitengebied van de gemeente Asten en bent u benieuwd wie er in uw huis of op de plaats van uw huis woonden en wat er zich daar heeft af gespeeld in de loop der jaren?
Twee manen lang leven als in de IJzertijd
Woensdag 17 januari a.s. verzorgt heemkundelid Anneke Boonstra, van heemkundekring H.N. Ouwerling (Deurne)een lezing met de titel: Twee manen lang leven als in de IJzertijd. Aanvang 20.00 uur in Cultuurcentrum Martien van Doorne. Gratis toegang voor leden; € 2,50 entree voor niet-leden.
DRIJEHORNICK LEZING. KASTEEL GELDROP, heden en verleden
Sinds de 14e eeuw ligt Kasteel Geldrop tussen het centrum van Geldrop en het beekje de Kleine Dommel. De vier muurankers op de gevel van het kasteel markeren 1616, het jaar van de wederopbouw van het kasteel nadat het door de Geldersen was verwoest. 2016 was voor het bestuur van Stichting Kasteel Geldrop de aanleiding om het 400-jarig bestaan van het huidige kasteel te vieren met onder meer de uitgave van dit boek
Lezing over De 100 mooiste kerken van Noord-Brabant en De verdwenen kerken van Noord-Brabant door Wies van Leeuwen
Op vrijdag 19 januari om 19.00 uur is Wies van Leeuwen te gast bij boekhandel Van Piere. Hij zal een lezing geven over zijn twee boeken over kerken in Noord-Brabant: De 100 mooiste kerken van Noord-Brabant en De verdwenen kerken van Noord-Brabant. De toegang is gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl.
Terug naar toen : koning winter
Volgende maand gaan zo’n dertig Nederlandse sporters naar de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. In drie disciplines zullen de dames en heren aan de start verschijnen; het langebaanschaatsen, shorttrack en snowboarden. Mogelijk dat ook twee skeletonsters nog tijdig een startbewijs weten te bemachtigen.
Terug in de schoolbanken van het Hertog Jan College
Een van de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog was dat de roep om voortgezet onderwijs sterk toenam. Het verschil tussen de standen in de samenleving was flink afgenomen en door de Marshallhulp kreeg ook de economie een boost. In Valkenswaard werd besloten om met ingang van september 1950 een Rooms Katholieke H.B.S. te starten. De middelbare school dankte haar naam aan hertog Jan I van Brabant (1252-1294).
ZOEKEN...