Terug naar toen; Mijnheer Remi

Directie en personeel van Mignot & de Block in 1918. Op de voorste rij van links naar rechts: Remi Mignot, zijn oom Paul en zijn vader Adolphe. | Beeldcollectie RHCe

‘Een ietwat hoekige man, zeker geen dynamische persoonlijkheid. De taal der diplomaten lag hem niet. Hij miste soms gevoel voor proporties. Hij was niet van de achter-ommetjes, maar ging recht door zee. Daar was geen woord Frans bij.’
Desondanks was hij zeer geliefd. Mijnheer Remi werd hij genoemd door zijn personeel.
’s Ochtends was hij als eerste op kantoor, tijd voor ontspanning of vakantie gunde hij zichzelf nauwelijks, zelfs niet toen hij daarvoor ruimschoots de leeftijd en de middelen had.

Dit is een zeer beknopte karakterschets van een man die heel zijn leven in dienst had gesteld van het bedrijf, de N.V. Verenigde Tabaksindustrieën Mignot & De Block, en de stad. Remi Mignot, in Eindhoven geboren in 1878, had op 2 januari 1900 zijn entree gemaakt in het bedrijf dat in 1858 door zijn vader Adolph Mignot en Anton de Block aan de Kanaalstraat was opgericht.

Onder het directeurschap van Remy had de onderneming een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Alle reden dus om op 2 januari 1950 op grootse wijze zijn gouden jubileum te vieren. Om half negen was er een heilige mis in de Antoniuskerk in het Villapark. Alle medewerkers waren uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Na een kop koffie en een broodje volgde een officiële huldigingsbijeenkomst waarin toespraken werden afgewisseld met zang.

’s Avonds was er voor alle medewerkers een feestvoorstelling in de Philips’ Schouwburg aan de Mathildelaan. Op deze dag liet Mijnheer Remi zich opnieuw kennen als een ware patroon. Hij stelde 100.000 gulden beschikbaar voor een studiefonds. Een zelfde bedrag schonk hij aan het premievrije pensioenfonds van het bedrijf. Drie jaar later, op 20 januari 1953, overlijdt de Eindhovense industrieel in zijn villa Granville. Enkele dagen later verlaat hij Granville voorgoed om na een indrukwekkend afscheid te worden bijgezet in het familiegraf.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
18 Septemberplein met het plastiek van Jits Bakker eind jaren zeventig, gefotografeerd door Jan Bijvank. Collectie RHCe
 Detail uit een affiche voor de Actie Kerkenbouw, beeldcollectie RHCe.
Het London Symphony School Orchestra treedt op in het Van Maerlant in 1954.
images/hourglass.png

ZOEKEN...