Uw selectie
Binderstraat en Markt
Onderstaande ansichtkaart is een mooi plaatje van dat wat nu de Marktstraat heet. De kaart is op 28 augustus 1919 vanuit Helmond naar Wenen gestuurd. Blijkbaar heeft de kaart vanuit Wenen de weg ook weer terug gevonden.
Bevrijding Helmond
Op 25 september 1944 is heel Helmond bevrijd van de Duitsers. Helmond-West is echter al drie dagen eerder bevrijd. Dat deel van de stad is in de dagen daarna gescheiden van de rest van Helmond doordat de bruggen en sluizen over het kanaal zijn opgeblazen of onklaar gemaakt. De laatste twee nog op 22 september ’s middags nadat de Duitsers zich teruggetrokken hebben uit Helmond-West.
Huiden stromen.
Straatspeeldag
Helmond – We schrijven 13 juni 1990. Een fotograaf van Euro-Press staat zich ergens in Helmond-West af te vragen hoe het komt dat er zoveel kinderen opeens buiten spelen.
De veste van Helmond
Op het eerste gezicht lijkt Helmond, behalve het kasteel, weinig voorbeelden van verdedigingswerken te kennen. Echter, wanneer de stad vanuit een niet alledaags gezichtspunt bekeken wordt, blijkt er nog een andere herinnering te zijn aan een meer turbulent verleden. De stratenloop in het centrum toont namelijk nog veel van de oude veste van Helmond. Het stratenpatroon was kruisvormig met de assen Markt-Kerkstraat en Veestraat-Ameidestraat. Aan het einde van die straten lagen de vier stadspoorten die men door moest om de stad binnen te kunnen komen of te verlaten.
De eerste watertoren
Deze foto dateert uit de winter van 1898/ 1899. De opname toont de watertoren op het moment dat het hoogste punt is bereikt. Twee mannen met hoed, en vijf met pet, staan helemaal boven op het gevaarte. Zouden ze met de bouwlift naar boven zijn gegaan? Rechts op de foto staat onder aan de basis van de lift een man. Dat zal degene zijn die de lift bedient. Op eenderde van de hoogte van de toren staan drie mannen te poseren op de liftvloer. Het lijkt schier onmogelijk voor de lift om helemaal tot boven te komen, gezien de dichte vloer boven aan de liftstelling. Op die dichte vloer staat een ladder. Net als midden voor het bredere bovenstuk van de watertoren. Vermoedelijk heeft men via de ladders het bovenste stuk van de toren moeten beklimmen.
Annexatie
Op 1 januari 1968 werd het Helmondse grondgebied fors uitgebreid door annexatie van grond van de gemeenten Aarle-Rixtel, Bakel, Deurne, Mierlo, Someren en Stiphout. Het argument voor die annexatie was dat de stad dusdanig gegroeid was dat uitbreiding op het eigen grondgebied niet meer mogelijk was. De wens tot annexatie was niet iets dat in de jaren zestig van de twintigste eeuw zo maar opkwam.
ZOEKEN...