Binnen Parallelweg 24a, 25, 25a en 25b
Met het verhaal over de familie Van de Sande zijn we aangekomen bij het laatste gedeelte van de Binnen Parallelweg, vóór het Groenewoud.
De Binnen Parallelweg ontstond met de aanleg van de spoorlijn, maar het Groenewoud en in het verlengde daarvan de Hoogeindsestraat, was de oude uitvalsweg van Helmond. Aan het einde van het Groenewoud ging degene die Helmond verliet naar links, stak de Ameide over en en kon via de Hoogeindsestraat richting Brouwhuis. Precies in de knik bij de Ameide lag een heel groot perceel bouwland dat door de Staatsspoorwegen werd aangekocht. Het grote stuk bouwland werd voor het grootste deel spoorwegemplacement, waar de treinen gerangeerd werden en de goederentreinen geladen of gelost. Nadat het emplacement gereed was verkochten de spoorwegen de restanten grond. De restanten op de hoek van Binnen Parallelweg en Groenewoud kocht Johannes van de Sande, machinist bij de spoorwegen. Hoewel het een reststuk was, was het nog steeds een behoorlijk groot perceel. Op dat perceel bouwde hij herberg Tivoli. Een deel van het perceel bleef lang onbebouwd. In 1922, werd op het stuk van het perceel dat grensde aan nummer 24 een nieuw huis gebouwd. Het is het huis met de klokgevel dat op de foto te zien is. Het kreeg huisnummer 24a. In dat jaar overleed Johannes van Bussel en zijn kinderen bouwden het voor hun moeder Johanna Elisabeth van de Sande. Zij overleed echter al in het voorjaar van 1924. Daarna heeft het huis verschillende eigenaren en bewoners gekend, tot het in 1970 verkocht werd aan de gemeente in het kader van de sanering van het stationskwartier. Enkele jaren later werd het gesloopt. Op de foto is ook de in 1960 gebouwde graansilo van de Boerenbond te zien. Ook die stond op grond die tot het oorspronkelijke perceel van Johannes van de Sande behoorde.
Ook een ander deel van het perceel bleef onbebouwd toen Johannes van Bussel in 1870 herberg Tivoli bouwde. Op dat onbebouwde stuk werd in 1898 een groot pakhuis gezet. In 1909-1910 werden daar nog een stuk met bovenwoningen aan vastgeplakt. Het pakhuis en de bovenwoningen zijn te zien op de tweede foto. Ook deze panden werden gesloopt in het kader van de sanering van het stationskwartier. Maar dat gebeurde pas begin jaren ’90.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, fotograaf Foto-atelier Prinses.