Binderstraat en Markt
Onderstaande ansichtkaart is een mooi plaatje van dat wat nu de Marktstraat heet. De kaart is op 28 augustus 1919 vanuit Helmond naar Wenen gestuurd. Blijkbaar heeft de kaart vanuit Wenen de weg ook weer terug gevonden.
Toch vertelt de achterkant ook veel. De Eerste Wereldoorlog was nog maar net achter de rug. De schrijver van de kaart verbaast zich er over dat er in ons land genoeg te eten is en dat het allemaal nog zo goedkoop is ook. Blijkbaar had Nederland, als neutraal land, toch minder geleden dan Wenen in “Deutschöstenreich”.
De foto is genomen door Herman Waijers, een Helmondse fotograaf die woonde op het Binderseind. Hij was dus niet ver van huis toen hij deze opname maakte. Hij maakte alleen stadsgezichten en groepen personen in de buitenlucht. Waijers beschikte namelijk niet over een eigen atelier om portretfoto’s te maken. Op de kaart van de Binderstraat en Markt worden zijn twee specialiteiten verenigd. De groep kinderen links verlevendigt de opname. Kindjes met klompjes en met schoentjes, een hondje met achter ontzettend kromme pootjes. De volwassene die achter de kinderen staat, lijkt wel een schooljuffrouw. Maar de kinderen verschillen te veel in leeftijd om een schoolklas te vormen.
Vanuit de Binderstraat is er een prachtig zicht op de Markt, met achteraan de villa van Van Thiel en daarvoor de kiosk. Rechts daarvan is aan de westkant van de Markt het stadhuis zichtbaar. In de laatste jaren dat het pand als raadhuis gebruikt werd, was het wit geschilderd. In 1923 verlieten bestuur en ambtenaren het pand om zich te vestigen in het kasteel, dat na een grondige verbouwing geschikt was gemaakt als raadhuis.
De auto heeft in 1919 nog nauwelijks zijn intrede gedaan in Helmond. Op deze foto is er niet één te bekennen. Wel zijn rechts de rails van de tram te zien. Die tram werd, om de vele ongelukken die er in de beginperiode mee gebeurden, de Goede Moordenaar genoemd.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.