Uw selectie
Kleding en Schoeisel
Voeding
Van distributie naar schaarste
Helmond 100 jaar geleden
Deze twee foto’s zijn honderd jaar oud. Misschien is het aardig om eens terug te kijken naar het Helmond van ongeveer een eeuw geleden. Er is veel verdwenen, maar ook zijn er nog allerlei zaken die herkenbaar zijn. De eerste foto zal op het eerste gezicht weinig herkenbaars hebben.
Rijst en piepers
Het vermogen dat de uit Mierlo afkomstige kardinaal Willem van Enckenvoirt had weten te verwerven, gebruikte hij om instellingen en personen te ondersteunen.
De eerste Helmondse school
Al in de middeleeuwen had Helmond een school. Die stond op de hof bij de kerk. Wij denken bij een kerkhof aan een begraafplaats, maar in het verleden was die betekenis veel ruimer.
Industriële bedrijvigheid
In 2010 is de kraanbaan van Slits aan de Helmondse Kanaaldijk Zuid Oost vaak in het nieuws geweest. Dit stuk industrieel erfgoed staat nu te verkommeren op de plaats waar nieuwbouw moet komen voor het prestigieuze Suytkade. Toch vormt deze baan een mooi onderdeel in de schakel van de weinige industriële monumenten die Helmond nog rest.
Van latijnse school naar openbare school
Na de vrede van Munster was er geen Latijnse school meer in Helmond. Toen de Fransen waren binnengevallen en de Bataafse Republiek was ontstaan, ging het stadsbestuur in 1797 over tot heroprichting van de Latijnse school.
"Gif me ne cent dan goa'k vurbij"
Het stadsbestuur van Helmond verbood op 7 februari 1660 om op vastenavond mensen voor de gek te houden, ganzen te trekken of andere vastenavondspelen te organiseren. Dat verbod kwam er nadat dominee Costius had geklaagd over zijns inziens gruwelijke heidense gebruiken die zich in 1658 in de stad hadden afgespeeld.
ZOEKEN...